Няма заложена продажба на българска земя в договора за държавния бюджет. Това заяви финансовият министър Асен Василев в студиото по NOVA. Думата земя изобщо не се обсъжда в бюджета, защото тя не съществува и в законодателството, а бюджетът се пише по него.

Попитан дали трябва да се продава българска земя, Василев обясни, че по негово лично мнение не бива да се продават активи, от които може да се спечели в бъдеще.

Приемаме конкретни текстове на конкретен закон. Ако в някой друг ден се приеме нов закон и в него този текст за продажба на българска земя фигурира, то това ще мине през обществено обсъждане. Законът за бюджета не е променен", коментира Василев.

Финансовият министър обясни, че съществува документ, наречен 3-годишната прогноза. Той съпътства бюджета и не е гласуван от парламента, защото е примерно развитие на българската икономика. Този документ за последно е писан през 2020 г. - преди управлението на Василев. По думите на министъра в него пише, че България ще има БВП от 140 млрд. лв. "Тази година обаче ние ще имаме БВП от 191 млрд. лв. Там пише също, че ще имаме дълг към БВП от почти 30%, а реално ние имаме 22,5%. На практика този документ описва хипотеза.

Активите - 40 млн. лв. от графа "други" ги е подало земеделското министерство, уточни Василев. Те били примерни. Не е задължително да бъдат реализирани.