Десетки дами от цяла България се включиха в мото шествие, посветено на международната здравна кампания за борба с рака на гърдата. Мотористките организират поредица от събития в Пловдив и Асеновград, в които ще информират за важността на ранния скрининг, профилактика на заболяването и поддържане на добро емоционално здраве.

Пред спортна зала „Колодрум Пловдив“ участничките на нетрадиционното събитие се включиха в разяснителен форум относно причините, превенцията и лечението на заболяването. Всяка присъстваща дама получи информационни материали, апелиращи към това повече жени да се подложат на профилактичен преглед, който е най-ефективно средство за ранно откриване и лечение на заболяването. В кутия се събират средства за борба с рака на гърдата. Пловдивските мотоклубове дадоха силна подкрепа за инициативата. 

Придружавани от „Пловдив райдърс“, момичетата се качиха на моторите, организирайки атрактивно шествие по основните булеварди на града, носейки отличителните знаци на кампанията.

Програмата ще продължи с гостуване на мото клуб „Торнадо“ в Асеновград. Чрез един по-нетрадиционен начин и с достигане на различни обществени среди, сдружение „Жените Мотористи ЕМпауърд България“ цели да даде своя принос за ранното откриване на рака на гърдата.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по целия свят. Това е и основната причина за смърт от рак сред жените в световен мащаб. Въпреки високите нива на заболеваемост, в западните страни 89% от жените, диагностицирани с рак на гърдата, са все още живи пет години след диагнозата си, което се дължи на откриване и лечение.

Броят на заболелите жени в България е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване. Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Според доц. Георги Байчев у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, но много от останалите не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.

Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора и семейна наследственост на заболяването. Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Близо половината от всичките диагнози са във възрастовата група 50-69 г.

"Тук сме за каузата за борбата с рака на гърдата. Трябва да подкрепим болните и да призовем жените да си правят изследвания и да не пренебрегват този проблем", заяви Елена Игнатова от Пловдив.