Местни инициативни комитети от Пловдивско се събраха на протест край Пловдив с едно искане- незабавно да бъдат оттеглени поправки в Закона за опазване на околната среда /ЗООС/.

Природозащитници и активисти се събраха тази неделя точно в 16:00ч. на кръстовището на бул. „Асеновградско шосе“ и Пловдивски околовръстен път. В ръцете си всеки държеше плакат, с който да изрази своето недоволство. Някой от тях скандираха, че парковете са от дървета, а не от бетон.

Те определиха законодателните промени, като недопустими. Според протестиращите, чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите се спира възможността на граждани да защитават природата и да се обявяват срещу застрашаващите ги икономически дейности.

“Незабавно искаме да бъдат оттеглени тези законодателни промени. Ако това не се случи, от наша страна ще бъде сезирана Европейската комисия, защото те са в драстично нарушение на европейското законодателство за защита на околната среда,”коментира протестираща.

Една от промените, които се предвижда, е за удължаване на срока на решенията по ОВОС /Оценка за въздействие върху околната среда/. След промените те ще траят 15, а не както досега – 5 години. Те съпровождат всяко инвестиционно предложения, което би могло да навреди върху природата.

Това е и една основна причина местните инициативни комитети, които се борят срещу реализацията на няколко кариери в Пловдивско, да се включат в протеста за промените в ЗООС. Адвокат Снежана Стефанова, която е техен правен представител по редица дела заяви,че това е много бързо развиващ се свят и 15 години да важи една оценка за въздействието на околната среда, е твърде голям период.

Тук сме се събрали, за да протестираме. Категорично искаме да бъдат оттеглени внесени изменения на два закона, между първо и второ четене. Тези изменения, които така набързо и в последния момент се внасят, всъщност целят да изменят кардинално процедурата по оценка въздействие на околната среда, особено що се касае за големи инвестиционни проекти. Това са проекти, които засягат значителна степен, както околната среда, така здравето на живеещите в близост от тях . Затова те трябват да бъдат предмет на много по-съществена оценка за въздействие . Сега се предвижда процедурата да минава много по-бързо, а някои от тях дори да не минават такава. При това при само едноинстанционен съдебен контрол-тоест само на съответния Административен съд,” разказа юристът.

По думите й другата голяма промяна е, че тези оценки ще важат от 5 до 15 години и се очаква общите устройствени планове на общините да бъдат едностранно променяни от министър или Областен управител. “ Това значи, че въобще ням да бъде спазено изискването на закона за устройство на територията”, поясни Стефанова.

Тя и всички протестиращи смятат, че в този голям период съществено ще се промени околната среда. По думите на Снежана, дори 5 години е голям период от време, през който могат да настъпят значителни промени, както в околната така и в градската среда. “Това е много бързо развиващ се свят. Тази оценка, която ще важи 15 години няма да актуална и е изключително притеснително, защото тя няма да отразява именно промените в околната среда", категорично завърши адвокатката.

За същия час е обявен протест в село Варвара, община Септември, област Пазарджик. Този край Пловдив продължи до 17 часа.

По време на протеста се образува голямо задръстване, а хората изнервено надуваха клаксоните на автомобилите.