Общински институт „Старинен Пловдив“ започва дейности по втория етап на реставрацията на сграфитото на Димитър Киров на ул. „Съборна“ 39. Той ще включва възстановяване на липсващата част на творбата, което ще бъде извършено от хабилитирани специалисти по тази специфична стенописна техника в специалност „Стенна живопис“ към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и докторант към катедра „Стенопис“ в Националната художествена академия в София. Останалите завършващи реставрационни дейности ще бъдат извършени служебно от специалисти от Лабораторията за консервация и реставрация към Общински институт „Старинен Пловдив“. 

Екипът ще работи под методическото ръководство на автора на съгласувания с Министерство на културата проект – проф. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Скелето е предоставено безвъзмездно със съдействието на арх. Георги Савов.

Припомняме, че през 2022 г. бурен вятър събори фрагменти от сграфитото "Захарий Зограф" на Димитър Киров, което е на стената на сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". 

Първата стъпка по възстановяването му бе укрепването, за което бяха използвани наноматериали.