
Сезонът на зимнината вече е в разгара си, а домакините в пловдивските села използват почивните дни, за да направят доматен сок, компоти и сладка. Тази година обаче консервите излизат значително по-скъпо от миналата. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в цените на едро при зеленчуците увеличението е между 14 и 55 процента. С около 30 на сто пък са поскъпнали плодовете.
Проверка на TrafficNews по пазарите в града показа, че в момента на дребно консервните домати вървят между 1 и 1.30 лв. за килограм. Чушките започват от 2.50 лв. С около 2 лева по-скъпа от миналата година е и бамята, която достига 14-15 лева килото. Грозде и смокини се продават по 3.50 - 4 лв. за килограм, прасковите държат твърдо цена между 4 и 5 лева.
След вчерашната градушка в Пловдивско, която унищожи продукция за милиони, прогнозата на експертите е, че не се очаква поевтиняване през септември. Напротив, вероятно чушки, зеле и домати ще поскъпнат още.
„Скъпо или не, не може без зимнина”, споделя пред наш репортер Цвета Димова. Жената се е пенсионирала преди месец и сега има време да приготви консервите. Започнала е с направата на доматен сок, за който е купила 30 килограма домати. Тази година е решила вместо консервни да използва розови домати, тъй като те са „по-сладки”. И издава рецептата си.
„Почистете, измийте и нарежете доматите. Минете ги през мелачка или сокоизтисквачка. Ако предпочитате доматения сок без семки, ви трябва машинка за смилане с приставка за отстраняване на семките. Сложете сол и пипер на вкус. Налейте получения сок в чисти бутилки, затворете с капачките и стерилизирайте 20 минути, като засичате времето след завиране”, обяснява жената.
Още от категорията

Призив за помощ! Спешно се търсят доброволци за гасенето на нов пожар край Първомай


Акценти



Отиде си уважаваната пловдивска журналистка Ирена Чернишева




Шармантна булка привлече погледите в Пловдив

