Сезонът на зимнината вече е в разгара си, а домакините в пловдивските села използват почивните дни, за да направят доматен сок, компоти и сладка. Тази година обаче консервите излизат значително по-скъпо от миналата. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в цените на едро при зеленчуците увеличението е между 14 и 55 процента. С около 30 на сто пък са поскъпнали плодовете.
Проверка на TrafficNews по пазарите в града показа, че в момента на дребно консервните домати вървят между 1 и 1.30 лв. за килограм. Чушките започват от 2.50 лв. С около 2 лева по-скъпа от миналата година е и бамята, която достига 14-15 лева килото. Грозде и смокини се продават по 3.50 - 4 лв. за килограм, прасковите държат твърдо цена между 4 и 5 лева.
След вчерашната градушка в Пловдивско, която унищожи продукция за милиони, прогнозата на експертите е, че не се очаква поевтиняване през септември. Напротив, вероятно чушки, зеле и домати ще поскъпнат още.
„Скъпо или не, не може без зимнина”, споделя пред наш репортер Цвета Димова. Жената се е пенсионирала преди месец и сега има време да приготви консервите. Започнала е с направата на доматен сок, за който е купила 30 килограма домати. Тази година е решила вместо консервни да използва розови домати, тъй като те са „по-сладки”. И издава рецептата си.
„Почистете, измийте и нарежете доматите. Минете ги през мелачка или сокоизтисквачка. Ако предпочитате доматения сок без семки, ви трябва машинка за смилане с приставка за отстраняване на семките. Сложете сол и пипер на вкус. Налейте получения сок в чисти бутилки, затворете с капачките и стерилизирайте 20 минути, като засичате времето след завиране”, обяснява жената.
Още от категорията
Невидимите хора: Пловдивчанката, която жадува да срещне миналото си Аз, за да му се извини