Редица европейски страни забраниха със закон използването на мобилни телефони в училище. Правилото "Без телефони в час" важи за Гърция, Франция, Нидерландия, Италия, Великобритания, а вече и в Белгия, където новата учебна година започва с нови правила. Използването на телефони в класните стаи в българските училища пък е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година.

В много правилници на училища има забрана и за използване на телефони в междучасията и в рамките на целия ден. Въпреки това обаче само преди дни от Синдикат "Образование" предложиха пълна забрана на телефоните в учебните заведения. Според тях текстовете в Закона за предучилищното и училищното образование не са ефективни и е необходима реформа.

По този повод попитахме читателите на TrafficNews „Да се забранят ли мобилните телефони в училищата?”. В публикуваната на сайта ни анкета, броят на гласувалите надхвърля 9000, а възможните отговори са „Да” и „Не”.

Почти 90% от гласувалите категорично подкрепят забраната на телефоните в училищата, избирайки опцията „Да”. Отговор „Не” са избрали само 10% от гласувалите.

Основните доводи „против“ касаят вниманието на учениците в час и дисциплината. Има няколко основни причини, поради които използването на телефон по време на урок не е препоръчително.

Една от тях е, че телефоните в много случаи отвличат вниманието на учениците от учебния материал. Според много педагози ограничаването на използването на телефони помага на учениците да се фокусират по-добре върху учебния процес и да участват активно в урока.

В противен случай нивото на концентрацията и ефективността на ученето е значително по-ниска. Друг фактор е, че използването на телефон може да намали взаимодействието между учениците и учителя, което е важно за активното участие в урока.

Често телефоните могат да нарушат дисциплината в класната стая, особено ако се използват за обмен на информация или непозволени дейности по време на час. Доста често в социалните мрежи се появяват видеа на ученици, които снимат себе си, съучениците си или дори учителите си, като обикновено темите, които децата обсъждат в тях далеч нямат общо с учебния материал.

Учители са на мнение, че телефоните могат да бъдат използвани за достъп до интернет и съответно помощ за преписване, като именно ограничаването на техния достъп помага да се предотврати това.

Въпреки това, някои учители и училища могат да използват телефони в класната стая, използвайки образователни приложения или интерактивни дейности, стига това да се прави под строго наблюдение и с ясни правила.

По този повод предложението на Синдикат „Образование“ е подписване на договор между образователната институция и семейството, който да включва и изрична забрана за носене и ползване на мобилен телефон в учебните часове.

От Министерството на образованието уточняват, че на този етап такава дискусия не се е водила. Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков заяви, че не предвиждаме пълна забрана, защото това отново изисква много сериозен разговор както със социалните партньори, така и с родителските организации и асоциации.