Буквално след няколко часа предстои отново да превъртим часовниците с един час назад, което ще ни върне към „оригиналното” време. И понеже е "оригинално", носи до една трета по-малко негативни ефекти върху психологическото здраве на човека, отколкото пролетната смяна, срещу която редица лекари и психолози се борят. Какво обаче е научното обяснение на ситуацията, има ли разлика между психологическата реакция между мъжете и жените и как да подходим, за да се адаптираме по-бързо към промяната? Тези въпроси специално пред TrafficNews изяснява организационният психолог д-р Пламен Димитров.

„Най-напред по въпроса как въздействието на есенната промяна влияе при мъжете и жените, няма категорични изследвания,” – коментира експерта. – „Имаме обаче индикация, че напролет жените са много по-лабилни. Това е така, защото преместването на часовниците с час напред променя ритъма на кърмене при младите майки, ставането сутрин, приготвянето на закуска, воденето на децата на детска градина или училище. При мъжете натоварването в това отношение е малко по-различно.”

Тъкмо смяната през пролетта е разрушителна за тялото, съня и психологическото състояние, категоричен е д-р Димитров. Според изследователите от Харвардското медицинско училище въздействието на промяната на времето става по един сублиминален начин, тоест, без да го усещаме. Разрушава се ключов аспект на нашата адаптационна система, известна с т.нар. циркадни ритми или естествените 24-часови цикли на сфуматичното и психичното ни функциониране. Практически, ние имаме вътрешен часовник, който не може да се смени внезапно по нечия заповед.

Тези 24-часови цикли са масово увредени, особено през пролетната промяна, а те регулират огромна част от нашата система, като например метаболизма, апетита, храненето, настроението, психичния статус и т.н. Това зависи пряко от експозицията на тялото на слънчева светлина през удължения работен ден. Както знаем, тогава сутрините стават по-тъмни, а вечерите – по-светли. По-малкото слънчева светлина сутрин обаче директно "удря" по нивата на серотонина – хормонът, който участва в почти всички емоционални състояния. И това е сериозен химичен аспект, заради който трудно овладяваме настроението и режима на възстановяването си. Серотонина не може да се набави с добавки, а единствено го произвеждаме при правилна експозиция на тялото на слънце, която де факто е увредена.

В същото време при смяната на времето напролет имаме много светлина вечер, което направо блокира производството на вътрешните секреции на мелатонин. Вследствие на това не можем да заспим. Така нарастват случаите на мрачно настроение, свръхумора и невъзможност човек да се отпусне в пълноценен сън. С други думи – будуването в светла вечер и ранното ставане по тъмно се отразява пагубно на организма.

Ако искаме да подпомогнем по-бързата си адаптация към пролетната и есенната промяна на времето, хубаво е постепенно да се подготвим за това „превключване”.

„Има хора, които вече практикуват подобна подготовка, - коментира д-р Димитров. – Те споделят, че виждат голяма полза от практиката да започнат да променят часа си на лягане или на ставане с по 10 минути на еднакъв интервал, преди да дойде денят на промяната. Особено за хората от рисковите групи е особено полезно да си въведат този навик.”

По-дългата експозиция на тялото на естествена слънчева светлина в периода около смяната на часовника също допринася за по-бързата адаптация. Затова експертът препоръчва не само разходки на открито, а и работа в естествено светли пространства, както и излизане на балкон или просто стоене до прозорец при всяка възможност.

Подкрепящата програма с хранителни добавки е друг момент, който може да ни помогне с адаптацията. Те са препоръчителни, тъй като продуктите, които сме имали на разположение през лятото, ги нямаме налични през зимата, а елементите, които те са ни доставяли, са ни жизнено необходими.

„Добре е при смяната на часовото време да обърнем вниманието и на чаШовото такова. Тоест, да сменим бирата с качествен концентрат или чаша червено вино. Също така да спортуваме по-активно, да имаме повече време с приятели и дори да си оставяме по няколко минути през деня за активна почивка или кратка дрямка, – съветва специалистът.