Днес е денят, в който британците почитат своите жертви в Първата световна война. Британските гробища в Пловдив са едно от местата, на които се провежда възпоменателна церемония. Rememberance day се нарича 13 ноември, а символ на почитта са малките макове, които британците носят. Днес тя ще започне в 11 часа. Британските гробища в Пловдив са в рамките на Централния гробищен парк, обособени в по-нисък терен и оградени със зид. Теренът е предоставен преди години безвъзмездно от община Пловдив и в него са погребани останките на 56 военни.

Жертвите, които Британската армия дава в Първата световна война, са 1.7 млн. Не се знае много за погребаните в пловдивското британско гробище военни. От 56 военнослужещи, само 42 са загинали преди официалния край на Първата световна война /1914-1918/. Повечето са били военнопленници и са починали от раните си. Има англичани, ирландци, шотландци. Тук лежи и 19 годишен редник от Южна Африка, починал от малария.

 

Прави впечатление разнообразието и на военни части, и на длъжности, и на възраст. Голяма част от гробовете са на редници на възраст до 25 години. Първите погребани са починали през 1916 година, има два гроба с дата на смъртта 1917, останалите са през 1918. Част от останките са пренесени от Варна. Парцелът е окончателно оформен след 1918. Интересно е, че на това толкова добре поддържано гробище, в което лежат млади мъже, всички точно идентифицирани, никога не са идвали техни близки. Ако за съвремието ни това е обяснимо, то никой няма спомен за подобни посещения отпреди 60-70 години.

Единствената загадка, свързана с британското гробище в Пловдив, е оставяният всяка година на 11-ти ноември букет пред паметника на Чарлз У. Грег. Той е роден на 23 декември 1895 година и е починал от раните си на 13 септември 1918. Единственият различен паметник в гробището е неговият. Надпис от страничната стена гласи, че той е издигнат от офицерите. Чарлз У. Грег е загинал само на 23 години. И дълги години в Пловдив някой все още го помни.