Повече от 3 седмици две от панорамните стъкла на Форум Юг в центъра на Пловдив са увредени. „Счупени са и никой не предприема нищо!“, пишат читатели на TrafficNews.

Репортерска проверка на място пред Централна поща установи, че действително има проблем. В действителност стъклата са напукани, тъй като са изработени по начин, по който при удар стъклото да не се пръска на парчета, а само да се напуква. Това е с цел да не се предотвратят наранявания. Въпреки това и двете стъкла, разположени в двата края на южната преградна стена са компрометирани и са предпоставка за инцидент. На едното дори захващащите ги елементи са увредени. Това се вижда от снимки, изпратени от читатели до TrafficNews, направени в различни дни.

За предпазните пана в тази част на обекта отговаря и се грижи ОП „Жилфонд“. TrafficNews се свърза с предприятието, за да провери дали са получили сигнали за увредата и предприети ли са действия за подмяната на счупените стъкла със здрави.

За медията ни от там заявиха, че едното стъкло е с нестандартен размер, затова при констатиране на случая веднага е взет размер и поръчано ново. Маркирано с кафява лента, за да се вижда, че е увредено преди да бъде подменено. То не е счетено за опасно, затова не е демонтирано. 

„Междувременно установихме, че още едно стъкло е пукнато. То беше със стандартен размер, от които имаме налични и веднага беше подменено. Някои, обаче, са с нестандартен размер и няма как да се поддържат наличности. Но счупенoто стъкло е вече поръчано, а изработката им отнема време“, разказа пред репортер на TrafficNews инж. Александър Държиков, шеф на „Жилфонд“.

Той призова за опазване на града, а при констатирани проблеми, да се подават своевременно сигнали към тях, за да могат да реагират бързо и те да бъдат отстранявани максимално бързо.