Уволниха двамата охранители, нанесли побой над англичанина, който по-късно почина в УМБАЛ "Свети Георги". Това става ясно от отговор на служебния здравен министър Галя Кондева на въпрос на депутата от ПП-ДБ Александър Симидчиев. Собственикът на охранителната фирма е информирал, че двама от служителите, участвали в спречкването, са нарушили Закона за частната охранителна дейност.

Както TrafficNews първи съобщи гражданин на Великобритания е починал в лечебното заведение при неясни обстоятелства преди две седмици. Мъжът дошъл в болницата с оплаквания за силно главоболие, световъртеж и други. Бил приет в спешното, където са го прегледали  и му включили система. След направени изследвания, лекарите са го изписали. Чужденецът обаче не искал да си ходи, тъй като продължавал да настоява за допълнителна медицинска помощ, като обяснявал , че не се чувства добре. Тъй като отново се опитал да влезе в Спешното, дежурните се обърнали към охраната и мъжът бил изведен от болницата. 

Той продължил да настоява да се върне и на място са пристигнали още няколко екипа на охранителната фирма, която осигурява охраната на болницата. Охранителните камери на входа са заснели как мъжете в униформи пресичат опитите на чужденеца да влезе обратно вътре. Те го блъскат, удрят а единият го хваща и с един удар го запраща на земята. Сцената се разиграва пред десетина души, които явно са на свиждане на свои близки. 

След спречкването той отново е приет и настанен в болницата. Няколко часа по-късно обаче той умира. По първоначални данни от инфаркт. 

Според информацията на здравния министър около 14.30 часа на 18 юни британски гражданин постъпва с линейка в спешното отделение на болница "Св Георги" с травма на главата, след употреба на голямо количество алкохол. След прегледи и изследвания мъжът отказал лечение и напуснал спешното отделение, но останал в болницата. От охранителната фирма, с която работи лечебното заведение, изпратили 2 мобилни екипа. Уведомени са и дежурните във Второ районно управление на пловдивската полиция.

Мъжът се държал агресивно и арогантно с охранителите, които чакали пристигането на полицейския екип. Той се отзовал на сигнала около 20:50 часа. Полицаите преценили, че случаят не е от техните компетенции и си тръгнали. Последвало спречкване между британския гражданин и охранителите, след него мъжът останал да лежи на земята в съзнание. Британецът бил приет за лечение в токсикологията на УМБАЛ "Св. Георги", където по-късно е починал.

Вследствие на инцидента прокуратура образува досъдебно производство. Назначени са множество експертизи, включително и токсикологична. 

Разследването трябва да изясни дали в случая има допусната лекарска грешка и дали агресията, проявена от охранителите е влошила състоянието на пациента. 

Пълният текст на отговора на служебния здравен инистър може да видите ТУК.

Англичанин издъхна в УМБАЛ "Свети Георги", камера показва как охраната го биеОбразувано е досъдебно производство