Притесненията за сигурността на децата и опазване на имуществото се оказаха единствената разделителна линия между директорите и Община Пловдив за отварянето на училищните дворове. Това стана ясно по време дискусия на тема „Отворени училищни дворове”, провела се в Пловдив дни преди старта на учебната година.

Участие в работната среща взеха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам-кметът с ресор „Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование” Владимир Темелков, училищни директори, родители, както и представители на РУО и полицията.

Целта на диалога бе намирането на устойчиво решение за запазване на училищните дворове отворени за спортни активности извън учебно време, но същевременно да бъдат добре поддържани и защитени от вандализъм.

На срещата бяха обсъдени ползите и негативите от свободното им отваряне, както и решенията за превенция на вандалските прояви. Голяма част от директорите изразиха недоволството си от заповедта на кмета, която влезе в сила на 12 август. Те трябваше да осигурят свободен достъп от 9:00 до 21:00 часа до дворовете в поверените им образователни институции в неучебно време, в делнични и почивни дни.

Като едни от основните доводи за несъгласието им е посочено липсата на редовна охрана и видеонаблюдение за оказване на контрол над посетителите, които да не нанасят щети по сградите и игрищата. По думите им не всички посетители са добронамерени и често се случва да заварват счупени различни части от училищата включително и видеокамери, огради, врати, части от игрищата за спорт и т.н.

„Ако бъде осигурена редовна охрана, която да създаде превенция на подобни ситуации, смятаме че много от колегите ще отворят с най-голямо удоволствие дворовете на училищата. Това е единственото нещо, което ни притеснява – щетите, които ще бъдат нанесени от вандали и несвоевременната реакция или липсата на такава. При тези обстоятелства има нужда от редовна охрана и видеонаблюдение. Притеснява ни и това, че не разполагаме с огромни бюджети, но явно е необходима намесата на охранителни фирми”, споделят директорите.

Едно от основните предложения на кмета на Пловдив бе именно въвеждането на „Сигнал реакция” от служители на общинска охрана или от частна фирма за сигурност и охрана, които да следят обстановката в дворовете, да предотвратят подобни прояви или да установят нарушителите.

"Разбирам притесненията на директорите, но именно в дворовете на училищата децата ни могат да спортуват, да избягат от социалните мрежи и да се социализират навън. Ще бъдат изготвени табели с указания в училищата, на които ще бъде изписан и телефонен номер за подаване на сигнали до охранителните структури. Необходима е ясна сигнализация, за да има активна мрежа от реакции и на място да се отзове патрул, който бързо да установи нарушенията", заяви градоначалникът.

По информация на TrafficNews Oбщина Пловдив има предложение от частна фирма, която е готова да предостави безплатно техниката и да изгради и проектира системите за видеонаблюдение, като единственото, което ще трябва да заплатят директорите е месечна такса за мониторинг на системата.

Очаква се да бъде изготвена и нормативна уредба след днешната среща, на чиято база да бъдат налагани глоби на хората, които извършват нередности в обектите. Кметът заяви, че наредбата ще отговаря на изискванията на директорите, настоява сигналната реакция да е активна, както и разчита на отговорност от общината и охранителните фирми.