Тарторът на разбитата  престъпна група, занимаваща се с обир на казина е пловдивчанина Цило Балабанов, научи TrafficNews. По данни на запознати, въпросният 68-годишен мъж е с дълъг престъпен стаж и  назад във времето се е занимавал с редица измамни схеми, каквато е сегашната.

След справка на медията ни в Търговския регистър става ясно, че арестуваният има дял в пловдивска фирма „Грийн Енерджи Старт ООД” и името му фигурира като съдружник. Тя е със седалище в Пловдив , район Северен, ул. "Самара". Описано е, че дружеството се занимава с "проектиране, изграждане, монтаж на термично фотоволтаични източници за производство на топлина, студ и електроенергия".

Цило Балабановц е бил задържан и преди за подобни схеми. Наши източници разкриха, че 68-годишният живее в района зад Водната палата. Гаражът под жилището му бил превърнат в мини казино. Съседи разкриха, че от 20 години помещението било пълно с машинки. 

По данни на прокуратурата Балабанов е сформирал организираната престъпна група, която е обирала казина, посредством манипулация на игрални автомати. В нея са участвали 8 души, които оперирали на различни области в страната- Смолян, Пловдив, Стара Загора, Плевен , Плевен. Действали са, като  чрез външно устройство се провокира автомата, така че да генерира джакпот.

Всички те са привлечени като обвиняеми за компютърни престъпления и пране на пари. Спрямо ръководителя има обвинение за организиране на ОПГ, а срещу останалите - обвинения за участие в ОПГ. Наказанието за тартора Цило Балабанов, което Наказателният кодекс предвижда е от 5 до 15 години, а за останалите от 3 до 8 години. 

ОПГ с тартор от Пловдив обирала казина с фалшиви топчета и иновативна технологияБандитите удряли джакпота с манипулация на автомати и рулетка, после деляли парите

Манипулирани са игрални автомати в цялата страна. Манипулирани са и рулетки за игра на живо, чрез устройство с топче с чип, което спира на определено число. В групата имало двама мъже с технически умения, които са изработили устройствата за манипулация на автомати.Според държавното обвинение топчето е направено толкова сполучливо, че групата е имала и оферти от чужбина за много пари, за да изнесат технологията. Освен това в бандата има участници, които са подкупвали крупиета.

„Групата, за която бе получен сигнал бе много мобилна , затова се наложи в разследването да се проведе на територията на 5 области. " коментира началникът на Икономическа полиция към ГДНП Цветан Йоцов. 

Измамниците са следени от няколко месеца, а преди 3 дни бяха арестувани на територията на Плевен. По време на операцията са претърсени  21 помещения и 4 автомобила. Иззети са множество веществени доказателства. Открит е и игрален автомат, който явно е служил за симулация. Иззети са самите устройства, множество топчета, документи и др. В дома на престъпния бос е открита и голяма сума пари - около 20 000 лева. При друго претърсване са намерени още около 20 000 лева. Конфискуван е автомобилът му, който е скъпа немска марка. 

Осемте обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Днес, 23 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура  – Пловдив внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“.