Таксиметрови шофьори в Пловдив излязоха на протест в подкрепа на своя колега Апостол Вълчев, нападнат и прострелян в Ямбол, предава репортер на TrafficNews. Те се събраха пред сградата на Съдебна палата с искане за ефективна присъда на нападателите. Случаят е от 2017 година, но до днес извършителите не са наказани законово.

„Нападението става декември месец на 2017 година, когато колегата е изпратен на заявка. Двама клиенти, тогава на 14 и 18 години, го поръчват за извън града и го нападат без каквато и да е причина. Прострелват го в гърба, докато той оставя саковете им в багажника.“, казва една от протестиращите.

Мъжът претърпява тежка операция, след която по думите на негов колега той остава с изрязан бял дроб.

„Държавата нехае, правосъдието нехае и обвинението за убийство се превръща в обвинение за грабеж и сплашване“, допълва друг таксиметров шофьор.

Друга протестираща от Пловдив разказва за своя ситуация, в която е била ограбена и сплашена с нож по време на работа, а най-пресният случай за подобен тип насилие е от миналата седмица. В района на Централна гара двама мъже излизат от публичен дом и се качват в такси, което да ги заведе до Рогош. След като стигат в населеното място, шофьорът им съобщава за сумата, която трябва да платят, и в същия момент един от тях вади нож и го пита „Какви пари търсиш“, твърди протестиращ. Подаден е сигнал до 112, но без ефект.

„Трябва да има законова база и държавата да влезе в ролята си.“, допълва мъж.

Засилено е полицейското присъствие в района. Патрулни автомобили са позиционирании пред сградата на ОД на МВР и пред Съдебна палата. Протести са организирани пред Апелативните съдилища в цялата страна, а делото по случая стартира в 10 часа в София.