Само отломки и отпадъци останаха от култовата за Пловдив кръчма „Водолаза” на ул. „Младежка”. Заведението затвори врати в края на октомври миналата година.

На 1 февруари бе изпратена бригада, която разглоби ламаринената постройка. Все още на улицата има купчина неизхвърлени отпадъци – маси, пана, части от стените и т.н.

Припомняме, че концесията на ул. "Младежка", която държеше Атанас Червенков - Райфъла, приключи в началото на 2020 година, когато съдът разпореди нейното прекратяване, а имотът бе върнат отново на Община Пловдив. От Общината обаче имат съвсем нова визия за търговската улица, която излиза от опеката на ОП "Общински пазари". Според новия Общ устройствен план цялата улица трябва да се превърне в зелена зона за отдих. Затова и започна процедура по премахване на серии и обекти от "Младежка". Част от тези обекти е и „Водолаза”. Собствениците се опитаха неколкократно да защитят заведението и то остана един от последните обекти, които не бяха съборени. Решението на съда обаче промени тази ситуация. По документи заведението представлява преместваем обект - лека метална постройка-павилион, разположен върху общински терен от 30 кв. метра. През 2021 обаче служители от район "Централен" извършили проверка на обекта и съставили констативен акт, че той е незаконно поставен, тъй като собствениците не са представили схема за поставяне, одобрена проектна документация, разрешение за поставяне и разрешение за ползване на имот общинска собственост за търговска дейност. Заема и над 150 кв.м. площ. На база акта е издадена и заповед за премахването му. 

През 2024 година се очаква проектът по облагородяването на улицата да стартира.

Проектът е изготвен. Обхваща цялата зона от бул. „Копривщица” до кръстовището на „Васил Априлов” с „Шести септември”. Това е много голяма зона, която ще изисква сериозен финансов ресурс. Заложили сме финансирането да бъде осигурено от ПИРО (План за интегрирано градско развитие), което е част от Плана за възстановяване. Смятаме, че през 2024 г. самият план като финансова рамка ще бъде съгласуван и одобрен, и съответно ще може проектът да се реализира по него. Следващата година могат съвсем спокойно да се стартират процедурите по избор на изпълнител. След като той бъде избран и има осигурено финансиране, което ще бъде европейско, ще може да се стартира самата дейност”, заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов пред репортер на медията ни.

Той допълни, че е предвидена цялостна подмяна на комуникациите в района – водопроводи, канализации, електроинсталации, нова подложка под всички настилки, улично осветление, подмяна на настилките, изграждане на детски и спортни съоръжения, както и изграждането на част, която ще бъде чисто пазарска, където ще се даде възможност на производителите на земеделски продукти да си наемат маси и да продават своята стока.

Докато не се стартира фактическа работа по реконструкцията на цялата зона пазарът ще си остане там. Когато тя стартира обмисляме всичко да се раздели на две отсечки – едната ще е от „Копривщица” до „Славейков”, а другата от „Славейков” до кръстовището на „Васил Априлов” и „Шести септември”. По тях няма да се работи по едно и също време, като така ще се даде възможност самият пазар да продължи да функционира по време на ремонтите”, коментира той.

 В заключение, Стаменов обясни, че в момента се премахват постройки, които не функционират като търговски обекти и разясни, че тяхната идея не е да пречат на работата на търговците. Към момента има само едно уведомление от структурите на ОП „Общински пазари” за един от павилионите, който тенденциозно не заплаща наемната цена към Общината, съответно там могат да се предприемат действия по премахването му, но всички останали могат да работят спокойно.