Дежавю! Столипиновци отново бойкотираха напълно машините. Урните, в които трябва да се пускат бюлетините от машинното гласуване, останаха празни. Това видя репортер на TrafficNews. Преди четири месеца по време на вота през юни, жителите на махалата отново масово предпочетоха хартиения вот.

Трите училища в най-големия етнически квартал са полупразни, макар според членовете на СИК избирателната активност да е по-висока от изборите през лятото.

В ОУ „Пенчо Славейков” избирателната активност към обедните часове бе доста противоречива. В някои секции може да се забележи между 12% и 22%. В секциите под номера 47,48 и 50, в урните нямаше нито една бюлетина от машинен вот. Пред наш репортер членовете на СИК заявиха, че никой не е проявил желание, макар машините да работят без проблем.

Около 14:00 часа улиците на Столипиново бяха пълни. Бурна търговия кипи и на пазара на улица „Батак”. Сергиите по улиците „Калина” и „Шумен” преливаха от стока, а хората бавно се разхождаха на групички.

„Сега е моментът за пазар, за кафе и разходки. Сутринта имаше хора пред училището, сега почиват. След 17:00 часа пак ще се върне народа в секциите”, каза член на СИК отмаряйки на слънце пред НУ „Кирил Нектариев”. В учебното заведение не липсваха гласоподаватели. След 14:00 часа активността бе над 20%, но отново столипиновци бойкотираха машинния вот.

„Подканваме ги, но отказват. Не можели да четат и пишат, не разбирали машината и не знаели как се работи с нея”, разказа член на избирателна комисия.

В учебното заведение бе отбелязана и рекордна за махалата активност. В секция N 48 гласа си са дали 26,48%. От тях обаче само 6 бюлетини бяха в урната за машинен вот.

„Не ги разбираме машините, ще си отбелязваме в кутийките”. Това за заявили част от гласуващите пред комисията от 4секция.

„Повечето са неграмотни, не знаят да пишат и четат. Имаме случай на гласувал, който не може да говори български”, казаха от училището.

Спокойно протича изборният ден и в училище „Найден Геров".

„Машините работят, но няма кой да гласува на тях. Между 12 и 18% е активността. Чакаме повече хора следобед”, каза председателката на един от СИК-вете в школото.

Припомняме, че по последни данни на РИК 16, най-слаба сутринта е била активността в район „Източен”. 

Жителите на "Централен" са най-активни в гласуването, в "Източен" урните стоят празниСигнали за нередности и проблеми няма към момента, заявиха от РИК 16

Междувременно топлото време изкара пловдивчани от домовете им. Главната се пръска по шевовете. Кафенетата са пълни, магазините също. 

Пловдив се събуди! Главната кипи от живот, хора прииждат към урнитеМежду 8% и 11% е избирателната активност в секциите на училище „Васил Левски”