Вчера по обяд на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) е позвънила притеснена жителка на село Чешнегирово, общ. Садово. Тя е съобщила, че от четири дни в комина на двуетажната й къща е заседнала птица и всички опити на семейството да я освободи са се оказали неуспешни.

Екип на институцията се е отзовал незабавно на подадения сигнал. Благодарение на професионализма на екоекспертите животното е освободено през отвора на камината на първия етаж. Оказало се е, че птицата е от вида „домашна кукумявка“ (Athene noctua). Тя е била видимо стресирана от дългото време, прекарано в комина, но невредима и е излетяла на свобода през прозореца. Семейството от Чешнегирово е изразило благодарност за оказаната помощ.

Домашната кукумявка е дребен представител от семейство Совови, който живее в близост до хората, обитавайки предимно изоставени постройки и подпокривни пространства. Въпреки, че е изключително полезен помощник в борбата с мишките и други вредни гризачи, симпатичните пернати често страдат от негативно отношение заради суеверия.