Социалните служби предават 5-годишното дете, което беше малтретирано в Пловдив на баща му днес. Това се случва след вчерашното решение на районният съд в Пловдив, в което бяха постановени „привременни мерки“ в полза на бащата по бракоразводното дело между родителите, започнало преди две години. Мерките не подлежат на обжалване.

Бащата е подал заявление, че желае веднага да поеме грижите за детето. С оглед на гореописаните обстоятелства отдел „Закрила на детето“ при дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив счита, че са отпаднали първоначалните обстоятелства и е предприетата мярка на закрила. Бащата подписал и договор за ползване на социални услуги в Център за обществена подкрепа към Комплекс за социални услуги за деца и семейства и ще съдейства на служителите и  декларира, че ще ползва подкрепа в грижите за детето от екипа на социалната услуга. 

Директорът на  дирекция „Социално подпомагане“ - Пловдив издаде заповед за прекратяване на настаняването на детето в социалната услуга. Предстои то да бъде предадено на бащата в днешния ден. Бащата е подписал писмена декларация, че поема отговорност за живота и здравето на сина си.

Припомняме, че 5-годишното момче беше обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето беше изгорена и е липсвала. Детето премина и през операция, като интервенцията беше извършена в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив.

Възрастните, с които той е живеел - 35-годишните Стела Алексиева и Петър Чернев, бяха привлечени като обвиняеми от Районна прокуратура като извършители и в съучастие в условия на домашно насилие и причиняване на телесна повреда на 5-годишното дете, довела до травми на главата, налагащи лекарска намеса. Те твърдят, че нараняванията са вследствие на битов инцидент – изгаряне с гореща вода. Адвокатът на детето обаче е категоричен, че подобна зверска рана не би могла да се получи по този начин.

Бащата и 5-годишното малтретирано дете в Пловдив ще се видят за първи път след трагедиятаТо беше обезобразено след продължителен тормоз, за който са обвинени майка му и нейният приятел

Бащата на малтретираното в Пловдив дете: Не знам къде е, социалните не ме доускатТой изрази готовност да се грижи за сина си в Германия