Случаите на коклюш в Пловдив и областта значително намаляват, а броят на ваксинираните бременни жени се покачва, съобщиха  за TrafficNews от РЗИ-Пловдив.

От началото на ваксинационната кампания, която започна от 9 май до сега, имунизираните бременни са 88, като на седмица около 10-15 жени си поставят ваксина.

Припомняме, че след началото на епидемията Здравното министерство разреши безплатното ѝ прилагането за бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е еднократна и се извършва с утвърдения препарат Boostrix – комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание. Безплатно тя се прилага единствено в кабинета на РЗИ.

За последните два дни в Пловдив и областта е регистриран само 1 случай на коклюш, като общия им брой към момента е 86. Заразен е ученик, който обаче вече е във ваканция и се лекува в домашни условия .

TrafficNews се свърза и с началника на джипитата в Пловдивско д-р Костадин Сотиров по отношение на имунизация срещу болестта. Той каза, че ваксинациите се извършват главно върху бременни и близки, които ще бъдат около бебето. При възрастните няма някакво сериозно притеснение, а децата по принцип се ваксинират срещу заразата.

Риск от морбили в България обаче няма, твърди д-р Сотиров, поради факта, че: „ние имаме най-високо имунизационно покритие в Европа срещу морбили и коклюш.”