„Ще успеем ли в крайна сметка да си върнем пешеходна пътека?“ Въпрос, който живеещите в района на Централна гара си задават вече два месеца, откакто ОКТ реши да премахне зебрата между Централна гара и Денталния факултет на МУ, тъй като се води „потенциално опасна“ заради инциденти с блъснати пешеходци.

Пловдивчани от района се събраха и заявиха пред репотер на TrafficNews, че няма да се откажат, докато не бъде взето някакво решение за отварянето на пешеходната пътека. Много от тях споменаха, че тя съществува вече над 50 години и недоумяват как е възможно да я затворят.

„Тази пешеходна пътека е от 50-60 години още когато булевардът се казваше „Фридрих Енгелс“. Над 100 семейства живеем тук, има млади такива с малки деца.“, коментира един от живеещите на локацията. Той допълни, че хората си паркират колите от другата страна на булеварда, водят си децата на детски градини, посещават лекари и за всички тези дейности дори и за най-малките такива като магазини, те трябва да заобикалят, като минават или през кръстовището на бул. „Христо Ботев“ с бул. „Любен Каравелов“, или през Централна гара. За възрастните хора и за тези с малки деца е особено трудно.

Друга жена заяви, че живеещите се чувстват като в затвор след затварянето на пешеходната пътека – „Затворени сме като в затвор, ще стане зима, все по-трудно ще е да стигнем от точка А до точка Б. Нямало е толкова инциденти.“

„Тук е центъра на Пловдив, може ли такова нещо. На някой му скимва и я затваря.“, възмущава се възрастен мъж.

„Беше по-лесно да се затвори, отколкото да се вземат други мерки.“, допълни друга живееща.

Хората търсят алтернативни варианти, за да не заобикалят толкова много и в доста от случаите те просто прескачат поставените ограничителни табели. Срещат разбиране и от шофьори, които им спират, за да преминат, макар и неправилно.

Страхуват се да пресичат и на кръстовището на Денталния факултет на МУ след последния инцидент от преди две седмици. Според тях няма как една пешеходна пътека да се сметне за „потенциално опасна“, като на доста места в Пловдив има шестлентови булеварди, където има поставени зебри.

От Управата са били на място, за да се срещнат с хората и да видят за какво точно става въпрос. Обиколка в района са направили кметът на район „Централен“, Георги Стаменов, директорът на ОКТ, Георги Стоилов, и инспектор Георги Димкин от КАТ. По думите на хората те са обещали, че ще помислят за решение и е възможно на мястото да се постави пешеходен светофар. Предложението предстои да бъде обсъдено, а хората се надяват искането им да бъде чуто.

Оказва се обаче, че не кой да е, а бившата зам.-кметица по транспорта, Савина Петкова, е взела решението пешеходната пътека да бъде премахната. Това стана ясно по думите на един от живеещите, който е потърсил за отговор ОКТ, след като е видял, че зебрата е затворена.

„Когато се затвори, звънях на ОКТ, било идея на Савина Петкова. Тя казала, че пътят е с по три ленти и е опасна.“

TrafficNews се свърза с директора на ОКТ, Георги Стоилов, който каза, че е бил на място и се е запознал с част от засегнатите, както и с исканията им.

“Добих лично впечатление и помислих върху изводите си от мястото. Там наистина има много засегнати хора, но водачите карат лудо, в една минута минават повече от 10 коли с над 70 км/ч. Категорично - отваряне без допълнителни мерки за безопасност би било много рисковано.

Той допълни, че от ОКТ ще се свържат с Общината и с кабелните оператори за обследване на възможността за осигуряване на проходимост за светофарно регулиране.

“Една камера за скорост на северното платно на булеварда в зоната преди пътеката ще е много на място, защото от южната има добра видимост и прекъсвания на потоци от предходния светофар”, каза още той.

Предстои експертният съвет към Комисията за безопасност на движението да преразгледа предходното си решение тази седмица.

Пред репотер на медията ни хората заявиха и за друг проблем на мястото – непрестанни гонки и дрифтове. Всяка вечер хората са подложени на шум и високи скорости, които могат да са причина за сериозен инцидент. Те са уведомили и представителя на КАТ инспектор Димкин. Още на следващия ден на мястото вече е имало патрулка, която да следи за нарушители. Колко дълго униформените ще продължат да дежурят на булеварда, не е ясно, но хората се надяват да има ефект.

TrafficNews продължава да следи случая, а повече по темата може да прочетете тук:

Готвят протест срещу заличаването на пешеходна пътека в Пловдив, КАТ категорично отказва да я отвориЗа втори път събират подписка

След като затвориха потенциално "опасна" пешеходна пътека: Блъснаха пешеходец на бул. "Христо Ботев"

Заличават две пешеходни пътеки в Пловдив, водят се „потенциално опасни" за хоратаЕдната е на бул. "Христо Ботев", а другата на бул. "Шести септември"

Пловдивчани скочиха срещу решението за премахването на пешеходна пътека, събират подпискаПредстои да бъде заличена и още една - на бул. "Шести септември"