Своеволия в строителството на социален център и скандална безстопанственост са причините Община Пловдив да не получи над 621 хиляди лева от общо 880 000 лева неверифицирани разходи по европейски проект. Административният съд в Пловдив отхвърли жалбата на Община Пловдив срещу Министерството на регионалното развитие и благоустройство за средствата и така остава последната надежда във ВАС парите да бъдат възстановени.

Решението по делото е в същия ден, когато Георги Титюков бе обвинен, че заради негови проекти Община Пловдив може да не възстанови част от 11-те милиона лева, дадени като безлихвени заеми.

Тогава на микрофона той заяви, че ще понесе персонална отговорност, ако тези пари бъдат загубени. Както TrafficNews писа проектът за изграждане на 7 нови социални услуги в Пловдив бе отрязан с 1/3 от Управляващия орган. От стойност на проекта от 2,4 млн. лева – 880 хиляди лева не са признати като разходи.

Община Пловдив губи близо 1 млн. лева заради проект на Титюков, но това май е само началотоМРРБ отказа да верифицира разходи за новите 7 социални услуги, жилищата на „Владая” също пред угрозата за корекция

Въпреки че това се е случило преди месеци, отказът за плащане е бил пазен в тайна  от вече бившия зам.-кмет Георги Титюков, вероятно заради предстоящите избори. В решението на Административния съд се вижда и за какво е получила Община Пловдив отказ за верифицирането на разходи от 621 хиляди лева.

Едната е заради скандална безстопанственост,  продължила две години. При извършена проверка на Управляващия орган още през юли 2021 година в социалните центрове се констатира, че всички доставени мебели, оборудване и обзавеждане, медицинско оборудване, кухненски и други електроуреди, са складирани в кашони и не са сглобени.  Така центровете не могат да функционират, а оборудването да се използва. Протоколът е подписан без възражения от тогавашния зам.-кмет Георги Титюков и други участници в проекта.

Те са получили указания да монтират оборудването до 30.11.2021 година, макар многократно Общината да е искала удължаване на срока.

Почти година по-късно – през май 2022  година е направена нова проверка, като отново е установено, че на обектите не са налични част от разплатените артикули, друга част отново са в кашони, несглобени и немонтирани. С други думи част от оборудването е изчезнало, а другите продължават да стоят в кашони.

Втората причина за отказа на МРРБ да верифицира разходите са своеволия в строителството на две преходни жилища на ул. „Петрова нива“ 51 – единият от семеен тип с 12 места, а другият за деца от 15 до 18 години с капацитет 8 места.

При проверката става ясно, че има разминавания в техническия и инвестиционен проект, отделно са правени намеси, които не се съдържат никъде, а за много от дейностите няма строителни книжа.  

Вместо „реконструкция“ на сградите е бил направен „текущ ремонт“, който като обем е в много по-малки мащаби. Освен това заради своеволията на строителите единият от центровете вместо с 12 места е останал с 10. Също така сградите не отговаряли и на нормативните изисквания за достъпна среда.

Както TrafficNews писа има съмнения, че в големия проект за 10 млн. лева за социални жилища на улица „Владая“ също ще има подобни  корекции и неверифицирани разходи.

Управлението на този проект за 7 социални услуги обаче показва скандална безстопанственост на имущество, което е поверено на тогавашния зам.-кмет Георги Титюков. Макар заявката за персонална отговорност, това едва ли ще се случи от общинския съветник.

Прокуратурата обаче може да обърне внимание на действията на лидера на „Кауза България“ Георги Титюков. За подобен тип безстопанственост сме ставали свидетели на редица обвинителни актове и присъди на длъжностни лица.