Пловдив е пред угрозата да изпусне 14 млн. лева по програмата за подобряване на атмосферния въздух. Проектът няколко пъти бе анонсиран от Община Пловдив, като идеята е ползващите печки на твърдо гориво да ги предадат и да получат климатици или други екологични уреди.

Преди същината на програмата, Община Пловдив трябваше да направи проучване и анализ на състоянието на атмосферния въздух, ползвателите на замърсяващи уреди и програма за подмяната им.

Още през 2019 година Община Пловдив пусна въпросната обществена поръчка за избор на консултанти, които да направят анализите. Тя бе на стойност от 524 хил. лева. През май 2020 година обаче вече бившият зам.-кмет Илия Кирчев прекрати поръчката. В мотивите бе записано, че това е направено заради разделянето й на две позиции за две различни фирми. По този начин имало противоречие и щяло да доведе до объркване, тъй като двете дейности в позициите били взаимосвързани и не можели да се делят.  

Така през юли 2020 година градската администрация пуска втора поръчка, която е за 542 хил. лева без ДДС. В процедурата, която бе с наименование – Техническа помощ  за  „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“, участваха 5 фирми. От тях четири са били отстранени, а за победител е бил обявен консорциума ДЗЗД „Чист въздух за Пловдив“.

Една от отстранените фирми ДЗЗД „Екологика“ е обжалвала през КЗК решението на Община Пловдив. Комисията за защита на конкуренцията е определила като незаконосъобразно решението на комисията към Община Пловдив. Причината е, че ДЗЗД „Екологика“ е била отстранена неправомерно.

Решението на КЗК е от Община Пловдив да продължат процедурата от етап разглеждане и оценка на техническото предложение на ДЗЗД „Екологика“, съобразно закона и мотивите, изложени в решението.

Възможно е обаче Община Пловдив или фирмата победител да обжалва решението на КЗК във ВАС. Това означава, че процедурата може да се проточи с още месеци.

От Община Пловдив казаха, че на 4 февруари изтича срокът, в който може да се обжалва решението на КЗК. В момента все още не е взето решение дали администрацията ще заведе дело. Вариант има и самата фирма, класирана на първо място да обжалва решението на регулативния орган.

Това означава месеци на забавяне на процедурата. Дори и да не бъде обжалвано решението, то пак трябва мине цикъла до оценяване на техническите предложения, класиране на участниците и срокове за обжалване.

С пускането на втората процедура от Община Пловдив заявиха, че крайният срок за завършването на първата фаза е месец май 2021 година. Най-вероятно дотогава дори няма да бъде избран изпълнител. Не е ясно към момента дали Община Пловдив ще получи отсрочка за първата фаза. Ако това не се случи целият проект ще се провали.

Припомняме, че мярката за модернизиране на отоплението в домовете на твърдо гориво е заложена в проекта на Община Пловдив „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“, който е финансиран със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Безвъзмездна финансова помощ е в размер на 13 862 232,11 лв, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Проектът най-общо включва поетапна подмяна на стари и неефективни горивни инсталации с нови и модернизирани и/или монтиране на филтри към горивните инсталации. Безплатно хората, които се отопляват с печки на дърва и въглища ще могат да се сдобият с чисто нов климатик, печка на пелети или пък да бъдат свързани към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация.