"Не се притеснявайте за времето... няма по-подходящо за пиене на вино". С тези думи Зураб Пололикашвили, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН, приветства откриването на деветата Глобална конференция за винен туризъм. Форумът, който се провежда днес и утре в дъждовния Пловдив, събира на едно място международни експерти, представители на институции и винопроизводители, за да обсъдят бъдещето на бранша.

Българските вино и кулинария заслужават много повече популярност, подчерта той. „Бъдете горди с това, което имате. Те са скрито съкровище и вярваме, че то ще бъде открито от туристите в международен план“, похвали ни Зураб Пололикашвили.

Той не пропусна да поздрави България за „изключителния успех“, който е постигнала до момента. „Мога да заявя, че това е отлична винена дестинация. В последно време културно-историческият туризъм се е развил много. Виждаме изключителния потенциал, който страната може да развие по отношение на винения си туризъм. Имаше много желаещи да бъдат домакини на деветата Глобална конференция, но заради изключително тясното сътрудничество и заради симпатиите си към страната и министъра на туризма, решихме да се спрем на България“, обясни генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН.

Гастрономията и виното са основни за изживяването на туристите и вярваме, че България може да ги осигури и има какво да предложи, подчерта той. Той не пропусна да отбележи и богатата фолклорна музика, която определи като изключително богатство, което заедно с виното и кулинарията са ключът, който ще отведе туристите към качествено изживяване.

„Ако любителите на виното знаят думите Бордо и Малбек, по-добре да научат нови думи като Мавруд“, каза Пололикашвили в приветствието си на откриването на конференцията. Той подчерта, че България е място, където има потенциал за инвестиции и на световни фирми. „Конкуренцията е много голяма, но тук има автентичност, която е интересна“, категоричен бе генералният секретар.

От своя страна, министърът на туризма Мирослав Боршош благодари на ООН за предоставения шанс на родината ни да блесне на световната винена арена.

„България отдавна произвежда не само качествено, но и го прави на изключително красиви места, свързани с история, култура и традиции. Домакинството на подобна конференция е огромна отговорност, но нека не забравяме – това е невероятна възможност България да е там, където трябва да бъде – на картата на световния винен туризъм сред страни като Аржентина, Чили, Италия, Испания“, допълни Боршош.

Имаме много партньори, каза още той при откриването на конференцията. „Бавно се пълнеше тази чаша от хора, които ни подкрепяха, но бяха качествени и отдадени на българската организация по винен туризъм“, подчерта министърът.

По време на събитието стана ясно, че България е произвела над 67,2 милиона литра вино само през 2024 година. Страната ни все по-осезаемо показва потенциал да бъде конкурентна на пазарите в Централна Европа. В момента изнасяме вина за над 50 държави, а разнообразният климат, релеф и почви превръщат страната в едно от най-благоприятните места за лозарство и винарство. Това изтъкна министърът на земеделието и храните Георги Тахов, който също стана част от деветата Глобална конференция за винен туризъм.

Тахов уточни, че площите с винарски насаждения у нас възлизат на над 55 570 хектара, като 61% от тях са предназначени за производство на вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание. В България функционират 363 обекта за винопроизводство, а традицията във винопроизводството се съчетава със съвременни практики, които гарантират високо качество и автентичност. „Виното е част от нашата история, от нашата култура. България е утвърден производител, който отговаря на международните стандарти и пази идентичността на своите вина“, подчерта министърът.

По думите му секторът получава стабилна подкрепа от държавата. В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските региони 2023–2027 г. са предвидени близо 162,5 милиона лева за инвестиции в лозаро-винарството, включително за преструктуриране и конверсия на лозя. Успешно се прилага и мярката „Застраховка на реколтата“, която има за цел да подпомага производителите в справянето с щетите от природни бедствия и климатични промени.

Сред официалните гости бе и кметът на Пловдив Костадин Димитров, който приветства деветата Глобална конференция за винен туризъм на ООН с послание, че градът се превръща в сцена, където историята и новаторството вървят ръка за ръка. Той изтъкна, че с над 900 културни форума годишно и увеличен бюджет за култура Пловдив е лидер в страната, а винените фестивали и международните изложения му носят все по-голяма популярност. Амбицията, по думите му, е градът да се утвърди като едно от задължителните места за винен туризъм, където посетителите намират не само вино, но и автентична атмосфера и преживявания.

Заедно – Зураб Пололикашвили, Костадин Димитров и Мирослав Боршош представиха пред присъстващите книгата, която ще разкаже пред света за виното на България. Тя съдържа информация за всички девет винени региона чрез техните местни сортове, исторически и природни забележителности и винарски изби, отворени за дегустация и различни винени преживявания.

Събитието продължи с мастъркласове и експертни панели, като днес ще бъде подписан и меморандумът за сътрудничество между УХТ и UN Tourism Academy.