С почти пълно мнозинство Общинският съвет на Пловдив гласува предложението на „Браво Пловдив“ Бетонният мост занапред да носи името на великия български революционер Тодор Александров. Решението дойде след сериозен дебат и предупреждение от страна на бившия кмет Славчо Атанасов, че ще бъде изключителен срам за Пловдив, ако градският съвет се раздели на две по отношение на една от най- светлите фигури в българската история.  

Предложението бе внесено през юли от „Браво Пловдив“ с мотива, че „това ще бъде не само уважение към личността на Тодор Александров, но и ще бъде един своеобразен „мост“ на запазване паметта на всички хора, които са намерили своя нов дом в квартал „Южен“. В началото на сесията всеки един от съветниците получи портрет на революционера, върху който бе изписаната неговата мисъл: "Аз съм само оръдие на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тнази идея всичко  освен живота ми, който случайно е оцелял".  

Идеята днес бе представена от адвокат Станислав Станев, който заедно с председателя на сдружение "Браво Пловдив" Веселин Костов, са сред инициаторите за именуването на моста. „В динамична информационна среда , в която всеки говори за скрита история, за забравените герои,  ние можем да направим една голяма крачка в тази посока. Тодор Александров е човек, чийто живот е посветен на България. Бил е обединител, защото в създадената от него организация са влизали хора от всички етноси. Мостът е съоръжение което свързва. По този начин свързваме миналото с настоящето и даваме пример на бъдещите поколения . Патриотизмът не бива да бъде запазена марка на няколко партии. Време да дадем път на градивния европейски патриотизъм.

Докато преподавах в университета и работех с младите хора, разбрах, че когато им се покаже на практика уважение и достойнство, тези хора се енергизират и стават. Апелирам да не цапаме спомена за човека , който пожертва живота си за България и да не омаловажаваме неговото дело. В името на истинския български патриотизъм ви моля да гласувате за това предложение“ заяви адвокат Станев.

Милка Сърнешка от БСП заяви, че подобно решение трябва да се вземе от гражданите на Пловдив, а не от общинските съветници. Колегата й от „Браво Пловдив“ Борислав Инчев обаче я апострофира, че Общинският съвет е представителна извадка на пловдивчани и предложението е повече от два месеца на сайта на Общината.

Независимият Слави Георгиев припомни, че улица в Кючук Париж носи името на революционера, а на Събота пазара има негов паметник. „Ние вече сме отдали почит. По този начин ние отиваме на фетишизиране на отделен човек. Кой е по –голям Гоце Делчев, Иван Михайлов или Александров? Тодор Александров не е свързан с Пловдив. За да именоваме голямо съоръжение е редно решението да е узряло в обществото и по него има консенсус“ заяви Георгиев и определи предложението като „емоционален изблик на малка група от хора, вторачени в личността на Тодор Александров“. Неговото предложение бе мостът да бъде кръстев Бяло море като израз на „държавните и стратегически интереси на България“ Това предложение в последствие обаче събра само 5 гласа.

Стефан Послийски от ВМРО припомни, че Тодор Александров е легендарен водач на ВМРО. „Ще подкрепим това предложение. Тази личност е идеал за всички поколения, за борбата която е водил и е дал живота си. Запознайте се с историята и вижте какво е свършил за България. Да не влизаме в идеологически полемики, само ще ви кажа , че самият Тодор Живков казва, че когато преодолеем идеологическите си предразсъдъци Иван Михайлов, който е дясна ръка на Тодор Александров и негов наследник,  ще заеме полагащото му се място в историята“

Славчо Атанасов излезе на трибуната с думите, че е „изненадан от този дебат“. „ Не мога да повярвам, че тук дебатираме фигурата на един безспорен български национален герой. Той е част от пантеона на българските национални герои. В София един от най- големите булеварди носи името на Тодор Александров. Там нямаше никакви спорове. Това , че няма връзка с Пловдив не е аргумент. Неговото дело е от национален интерес.  Там нямаше никакви спорове. Тя и Жана Д Арк е национален символ на Франция и навсякъде има нейни паметници. В Париж има два – позлатени. А куриоза е, че точно Париж не й отваря портите и тя губи битката

 Ще бъде срамна история ако за Тодор Александров, общинският съвет на Пловдив  се раздели на две. "Това е една от най- светлите и велики фигури в Българската история“ заяви бившият кмет на града. От БСП заявиха, че нямат против личността на Тодор Александров, но смятат , че няма смисъл мостът да носи неговото име. Съветникът Гатев иронизира предложенията и предложи мостът да се кръсти ВМРО.

В крайна сметка след 5 –минутна почивка съветниците се събраха и подкрепиха предложението с 41 гласа.