Пловдивчани могат да пътуват с домашния си любимец в автобус, само ако той се побира в клетка с размерите на ръчен багаж. Това стана ясно след проверка на TrafficNews, провокирана от пост във Фейсбук група, в която жена изрази възмущението си, че в столицата може да използва градския транспорт с домашния си любимец, а в Пловдив – не.

Сблъсках се с нещо доста неприятно, което срещам в Пловдив, а в София – не. Редовно разхождам кучето си по центъра с намордник, защото такъв е законът. В столицата мога да кача домашния си любимец в градския транспорт с намордник, документи и платен билет, но в Пловдив нямам това право. Трябва да ходя по един час в посока, за да я заведа на ветеринар. Наистина не разбирам с какво пречи в автобуса”, гласи постът.

През 2016 година всеки регистриран домашен любимец в Община Пловдив с валиден паспорт и чип можеше да пътува в автобусите, а изискванията за превозване на кучета бяха то бъде с намордник, като за животното се заплащаше редовен билет. Последните две правила не важаха за кучетата-водачи. Котките можеха да бъдат транспортирани с клетка, както и другите домашни животни компаньони.

Всеки домашен любимец би следвало да може да пътува в автобус. Така е в абсолютно всяка нормална държава по света. В Пловдив, дори когато животните можеха да се възползват от това свое право, масово шофьорите не ги допускаха в автобусите. Ставали сме свидетели ежедневно на такъв тип безумия, но е редно всяко отговарящо на изискванията животно – регистрирано, чипирано, с ваксинационен паспорт, повод, намордник (ако се изисква), клетка с подходящите размери и т.н. да може да се вози заедно със своя стопанин. Аз твърдо заставам зад тази кауза”, обясни председателят на Киноложкото дружество в Пловдив Костадин Шанков.

През 2018 година Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт по основни автобусни линии на територията на община Пловдив търпи промени и в нея се забранява превозването на живи животни и птици.

В автобус може да пътува само домашен любимец, поставен в подходяща кутия или клетка с размери до разрешените за безплатен превоз на ръчен багаж, ако не създава опасност от причиняване на травма и не се поставя на седалките на превозното средство. Живи животни и птици нямат право да се возят в рейсовете. Наредбата е търпяла промени, но към днешна дата е в сила. Всеки пътник има правото след закупуване на билет да превози своя домашен любимец в клетка с размерите на ръчен багаж, за да не пречи на останалите пътници, но големите животни не могат да използват градския транспорт. Изключение правят само полицейските кучета, кучетата-водачи на незрящи хора и кучета в обучение като водачи на незрящи хора. След като се представи ветеринарно-медицински паспорт и карта, удостоверяваща статута му, за него не се заплаща билет. Преди време е имало проблеми с допускането на такъв тип животни в автобусите, но това вече е уточнено и те са в пълното си право да се возят в рейс”, заяви директорът на ОКТ Пловдив Георги Стоилов пред репортер на медията ни.

Подобна наредба излезе и в Ню Йорк през 2016 година. С нея се забранява на пътниците да пътуват в метрото с домашните си любимци, освен ако те не могат да се поберат в чанта. Тогава стопаните проявиха своята креативност и заляха мрежата с иновативни начини да заобиколят това правило. Те напълниха Туитър със забавни снимки на животинките в чанти и станаха тотален хит с над 87 000 ретуита и 1,3 милиона харесвания. Любопитно е дали и из пловдивските улици все по-често ще ставаме свидетели на подобни умилителни гледки.