Президентът Румен Радев  пристигна на авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив. Държавният глава е гост в деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020 заедно с американския посланик у нас Херо Мустафа.

Румен Радев приветства тържествения марш и прие почетния караул.

Президентът бе посрещнат на входа на авиобазата от протестиращи, които го освиркаха и носиха плакати с искане за неговата оставка.

"Очаквам енергични действия, за да бъде решен проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите, и сигурността на страната", заяви президентът Румен Радев в авиобаза „Граф Игнатиево“. Като предизвикателства пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната Радев определи осигуряването на всички необходими условия, за да може новият боен самолет F-16, за който България вече е платила авансово, да се приеме, въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство.

По думите на държавния глава до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети. “Нашите момчета, които летят и поддържат наличната техника, са герои, но ние не можем до безкрай да разчитаме на техния героизъм, себеотрицание и отдаденост”, посочи Румен Радев.

„Трябва да получим още осем самолета, трябва да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно оборудване, обучение, начална експлоатация тук и едва тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители“, коментира още държавният глава. Това според президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 г. и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.

"Тракийска пепелянка 2020" се провежда в периода от 14-ти до 25-ти септември. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

В летателната тренировка участват 11 типа различна авиационна техника от България, Кралските канадски военновъздушни сили, Гърция, Румъния и Съединените щати, които оперират от седем различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.