Родители настояват настилката на детска площадка в центъра на Пловдив да бъде подменена. Те разказаха, че са изготвили подписка във връзка с това, като са събрали над 200 подписа. Въпреки това и подадения до институциите сигнал вече четвърти месец не е подменена.

Въпросната детска площадка се намира на бул. „Свобода” №28 в близост до прелеза на бул. "Копривщица". Първоначално родителите са искали да се положи ударопоглъщаща настилка, тъй като в момента по думите им няма никаква. Заради това пък десетки деца се нараняват вследствие на падане ежедневно и по този повод родителите са събрали подписка, която са предали в район „Централен”.

От там обаче им е отговорено, че теренът, в който са изградени съоръженията е зелена зона, поради което не може да се изпълни цяла стоманенобетонна плоча, която да се покрие с ударополагащата настилка. От районната администрация заявяват, че нормативната уредба позволява в зелените площи да се наспива екологично чист чипс, което отговаря на екологичните изисквания. Добавят, че са възложили на ОП „Градини и паркове” да подновят настилката.

По този повод разговаряхме с директора на предприятието Антон Георгиев, който заяви, че кметът на района не е издал заповед за поставяне на нова настилка, а за редовно почистване на въпросната.

По думите му обаче поставянето на дървесен чипс е само временно решение, тъй като според него самата площадка няма подходяща настилка, върху която да се положи той и съответно ще бъде разпилян не след дълго.

„Въпросната площадка няма хубав дренаж и дренажни тръби, които при един дъжд да отвеждат водата. „Градини и паркове” не разполагат с толкова голям ресурс заложен от общината, за да дооправят след строителни фирми. Въпреки това ще отидем на място и ще инспектираме, за да се вземе някакво адекватно решение. Ще окажем съдействие, но отново повтарям, че според мен това ще е само временно решение”, заяви Георгиев.

Снимки: