Марково е едно от най-бързо развиващите се пловдивски села през последните години. Различни статистики дори го отреждат на първо място – както по брой нови жители, така и по разрешителни за строеж. Цифрите са впечатляващи, както и мащабът на ново строителство, което постоянно променя границите на селото и постепенно го слива все повече с околните населени места. От птичи поглед е трудно вече да се разграничи къде свършва Марково, къде започва Първенец или Белащица. А ако се запази същият темп, в бъдеще време това ще бъде съвсем невъзможно. 

Данните от последното преброяване в края на 2021 година показват, че в селото са регистрирани 3232 души, като само през последните три години жителите са нараснали с 1300. Още толкова най-вероятно са и тези, които не са регистрирани. По време на пандемията от COVID-19 много от хората, които вече са живеели в населеното място са променили адресната си регистрация по една или друга причина. Други обаче са избрали да не го правят, като местните власти определят това като съществен проблем. Причината е, че броят на жителите определя финансите, които се отреждат на Марково във всяко едно направление. Това засяга дори броят на съдовете на смет, които се полагат на всяка една улица. В същото време се обособяват нови райони, които нямат изградени улици.

Впечатляващо е разрастването на селото на изток към Първенец, където по пътя, който свързва двете села, земеделските земи отдавна са със сменен статут, овощните градини са само спомен и новите постройки „никнат като гъби”. 

Участъкът вече почти няма празен парцел или такъв с табела „продава се”. Новите постройки започват още табелата за край на село Първенец и се простират и от двете страни на пътя, до по-високите части  на юг и на север до пътя, който свързва зеленчуковата борса и Марково.

В свободните площи към Белащица пък се строят изключително много комплекси. Само през последните месеци е стартирало изграждането на шест такива, като единият от тях включва 80 къщи.  Поради тази причина няма защо да се учудваме, че по последни данни община „Родопи” е на второ място в България, след София по издадени брой разрешителни за строеж. Близкото разстояние на селата  и все още свободните терени привличат много хора да изберат “селския” начин на живот. Предимствата са много, като едно от тях е наличието на паркоместа – проблем, който все повече се задълбочава в Пловдив. Понякога обикалянето в търсена на свободно място около някой блок може да трае толкова дълго, колкото и пътуването до някое от съседните села.

Поради тази или други причини, само от началото на 2019 до юли 2022 година за издадени 671 строителни разрешения на територията на Марково. Впечатляваща цифра само за три години.

През последната година пък в Марково са издадени 268 разрешения, като данните са от 1 януари до 30 ноември.

За сравнения през същия този период строителните разрешения за Белащица са 157,  Браниполе – 98,  Брестник – 95 и Първенец – 50. Данните показват, че Марково води класацията и то с двойно по-голям брой строежи, дори и от съседното село Белащица, което също има голям строителен бум.

Освен жилищни сгради в селото се строят и много складови бази. Десетки фирми избират да изградят обектите си в областта, като само в Марково има регистрирани 320 фирми. Определено те са привлечени и от по-ниските данъци в сравнение с Пловдив.

Големият интерес вдига многократно и цените на имотите. Парцелите със сменен статут варират между 40 до 140 евро на кв.м, а земеделските земи между 4-50 евро на кв. м.

Рязкото увеличение на броят жители създава и редица  проблеми, като един о тях е лисата на достатъчно места в училищата и детските градини. В Марково има 750 младежи до 18 години. В началното училище „Св.св. Кирил и Методий” учат 196 ученика, като тази година за пръв път има два първи класа, всички останали класове са само по един.

Ситуацията изобщо не е била такава преди около 6 години, когато училището е било пред затваряне, тъй като учениците са били под санитарния минимум. Наплив има и за детската градина и яслата в селото. Преди началото на новата учебна година,  16 деца са останали извън яслената група, детската градина е успяла да побере всички желаещи, но дали това ще се случи и следващата година не е ясно.

„Тъй като населението расте неимоверно и всеки ден започват нови строежи, това увеличава и броят на децата, както за училището, така и за детската градина. Ние трябва да отговорим на наплива. Именно заради това в момента тече процедура и съвсем скоро ще започнем строежа на самостоятелно помещение за детска ясла, която ще е за още една група. Имаме проект и за ново крило на детска градина, което ще включва още четири нови групи и физкултурен салон. Надяваме се да получим финансиране от МОН за този проект”, коментира пред TrafficNews.bg кметицата на Марково Десислава Терзиева.

Сградата на училището е санирана през последната година, а Младежкия клуб в селото е изцяло ремонтиран.

Инфраструктурата и водоснабдяването също са проблеми, на които трябва да се обърне вниманието предвид същественото покачване на броя на новите жители. През изминалата година от община „Родопи” са закупили терен, който е предвиден за нов сондаж, за да може да се подсигури достатъчно водоснабдяване на селото.

Както в много райони на Пловдив, така и в Марково пътищата са строени назад във времето и не могат да поемат големият брой жители и автомобили. Сформират се и нови райони, за който дори няма изграден път.

Интересен е примерът с улица „Източна” или т.нар Околовръстно на Марково. Проектът за улицата е от 20 години, но стартира едва през 2022.  Участъкът е с дължина от 1,2 км и доскоро е бил чакълиран, а част от участъците му – непроходими. Трасето започва още от началото на населеното място и главния път за Пловдив, преминава през цялото село и се влива в артерията към хижа „Здравец”.  Казваме т.нар Околовръстно, тъй като това е била изначално идеята на проекта. Само че, докато той се осъществи, селото толкова се е променило, че погледнато от птичи поглед, пътят по-скоро разполовява селото, отколкото да се намира в периферията му. Наред с асфалтирането е довършена и канализацията в участъкът, направен е нов водопровод и осветление по цялата му дължина.

„Това е един изключително важен проект за селото, тъй като по този начин ще отбием движението от централния път. Трафикът там е изключително натоварен, a има детска градина и училище. Новият път трябва да бъде готов до края на годината, а след това плануваме да ограничим движението на тежкотоварни автомобили през центъра на селото”, коментира още Терзиева.

Местните власти се борят и с друг проблем – нерегламентираните сметища.  Организират се редица кампании за почистване, а за залавяне на нарушителите се разчита и на подаване на сигнали от граждани. Вече са поставени и охранителни камери на най-проблемните участъци, а само за година са глобени около 20 нарушители. За сравнение  - за такова нарушение в Пловдив пред 2022 година санкционираните са 26.

Голяма роля за организирането на тези акции играе сдружение „Моето село Марково”, то е основано преди година, а в акциите, който се организират се включват както местни, така и хора от Пловдив.

„Самите хора наблюдават, следят за нарушители, снимат им регистрационните номера. А ние установяваме нарушителя и го санкционираме. Сигналите многократно се увеличиха и в един момент намаляха и нарушителите, защото се взимат мерки и хората виждат резултата”, заяви кметицата на селото.

Освен почистващите акции от сдружението са възстановили и параклиса „Свети Тодор” на местните гробища, грижат се за Манчова поляна, а наскоро поставиха и огромен трибагреник на връх Калоян.

Един от проблемите на селото, който все още не е решен е този с обществения транспорт.  Водят се преговори да се удължи една от пловдивските градски линии, но все още няма прогрес в тази насока. По-редовна линия, която да минава през по-голяма част от града, би облекчила и трафика на Околовръстното и този към входовете на Пловдив.

По-голямата част от Марково все още е и без канализация. Правят се и стъпки в тази насока, като са отпуснати средства от МРРБ за главен колектор 1 и 2 и предстоят процедури това да стане факт, изготвен е проект и за канализация на вилната зона.

Друг важен проект за Марково, който е заложен в проектобюджета на селото за следващата година е изграждане на кръгово кръстовище на входа на селото от Пловдив. Участъкът е изключително натоварен и такава инфраструктурна промяна ще облекчи изключително много движението.

Изворите в Марково с ключова роля за падането на Пловдив под османска властТракийски могили, римско селище и огромен турски чифлик – историята на Марково векове назад

На крачка от Пловдив: Калоянов връх - перфектна уикенд дестинация, дори и за ноемвриМоже да се насладите на приятна разходка и до Манчова поляна