Истински бум на новопостъпилите на работа е отбелязан в област Пловдив за последната седмица от 1 до 7 март. Това показват данни от Агенцията по заетостта, публикувани регулярно от Националния статистически институт. 

Само за седмица постъпилите на работа в Пловдив и областта са 1061 души като така се бележи най-високата стойност на новонаетите на трудовия пазар не само от началото на пандемията, но от повече от година и половина. 

Останалите без трудово препитание за същите 7 дни също не са малко – 507 души, ала стойностите са далеч под критичните в края на 2020, а и в през пролетта, когато между 1000 и 2800 души губиха работа само за седмица.

Няма изненада в числата, показващи движението и динамиката на трудовия пазар, тъй като от 1 март бе позволена работата на заведенията, с което се откриха множество работни места в бранша.

Обнадеждаваща е ситуацията в цялата страна, като за първите дни на месеца новонаетите са с близо 10 000 повече от предходната седмица. Цели 13 386 души са започнали работа при 6211 безработни на национално ниво. Последните години не помнят такъв национален пик от преминаващи от Бюрата по труда към трудовия пазар.

Само в София новонаетите са повече от Пловдив - общо 1131, но там и останалите без работа бележат увеличение – 607.

СЗБ и БАЗ: Стига сте ни мачкалиРесторантьорите против намаленото работно време на ресторантите в някои области

Ресторантите като работно място за хиляди

Не е пресилено да се отбележи, че над 85% от новоназначените са в ресторантьорския бранш. Положителната тенденция обаче може да бъде буквално порязана с нож, ако бъдат предприети нови рестрикции за заведенията или пък им бъде наложен отново пълен локдаун.

Това означава, че отново минимум 13 000 души ще бъдат освободени, а много от тези, които месеци наред са в неплатен отпуск вече може да се окажат и съкратени. Големият проблем при ново освобождаване на персонал и служители е, че мнозинството от тези хора вече не могат да получават обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване, тъй като са използвали правото си и трябва да мине нов период, в който да бъдат осигурявани, докато отново имат възможност на тази държавна компенсация.

Затова и от браншовите организации на ресторантьорите заявиха неколкократно за последните дни категоричната си позиция, че ново трето затваряне на бранша ще е от една страна еквивалентно на банкрут за много от предприемачите, а за работниците в сферата ще е равносилно на оставане на улицата за неопределено време.

Ресторантьори: Повече не заменяме свободата си!Данните сочат, че не заведенията са отговорни за пандемията, смятат от бранша