Очакваме промяна от Парламента в Закона за обществените поръчки, за да може Община Пловдив да дофинансира проектите за 7-те детски образователни институции през МО, чието проектиране в момента тече. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и допълни, че без тази промяна, не могат да се покрият стойностите на договорите, сключени преди скока в цените в строителните материали. 

 „Не е много розово положението. Във всички договори вече имаме поскъпване, което не можем да покрием. Имаме кореспонденция в Минситерството на образованието. За съжаление, трябват промени в Закона за обществените поръчки, за да може ние като община да дофинансираме с наши средства тази разлика. Проектират се част от обектите, но няма започнати“, коментира Райчев.

По думите му бюджетът на община Пловдив може да си позволи дофинансиране, но законът в тази част е агресивен и не дава право на общините да анексират цените.

Около 20-30% са ни необходими, което възлиза на 6 милиона за всички проекти. Те са на обща стойност от 18 милиона. Те са 7 обекта - пет детски градини и две училища“, заяви зам.-кметът по строителство.

Той подчерта, че текат преговори с първата фирма, спечелила поръчка, и се договаря започване строителството на детската градина в ж.р. „Тракия“. Ще се цели това да стане на 9 март.

Има работна група в Министерство на финансите, която е ангажирана с казуса, допълни Зико.