Тромава процедура, чакане с месеци за експертни решения на ТЕЛК, непризнаване на съпътстващи заболявания при изчисляване на процента инвалидност, ниски инвалидни пенсии, нерегулярното им изплащане, дефицит на лекарства в аптечната мрежа и непризнаване на разходи при закупуване на медикаментите от чужбина. Това са само част от проблемите на хора с тежки заболявания у нас. По повод проблемите в здравната система и желани промени в Наредбата за медицинска експертиза днес в Пловдив и София бяха организирани протести.

Пред РЗИ-Пловдив обаче се събраха едва около десет души, които да защитят каузата.

„След приемането на новата Наредба, моят процент на инвалидност бе свален от 60% на 40%, тъй като не приемат някои заболявания. Сега обжалвам. Аз съм солидарна и с по-младите, на които се забавят инвалидните пенсии. Болките и страданията, които изпитваме, не се компенсират само с лекарства. Дойдох тук в студа да протестирам, защото искам да се обърне внимание на болните и страдащите“, посочи Митра Ангелова – една от хилядите болни у нас.

Основните проблеми на хората са, че при изготвяне на ТЕЛК-овото решение, не се взимат предвид всички заболявания на хората, а само основното. Друг проблем е ниските инвалидни пенсии.

"Пълна поргнография - чакате по 3-4 месеца за първо писмо по експертно решение, оставате без пари. ТЕЛК-ът ви вече е изтекъл. Трябва процесът да се ускори. Няма лекарства, няма нищо. Какво да правим? Да лягаме да убираме?", посочи Арто Симанян, който определя себе си като "телкаджия" - страда от диабет, полиневропатия, исхимична болест на сърцето. 

„Това е гавра с нас – болен човек, вижда се, че е болен. Той няма да оздравее, но на 2-3 години непрекъснато се реди за ТЕЛК. Радваме се, че някои болести ще влязат пожизнено, но дано да стане“, посочва още Митра Ангелова.

Според протестиращите трябват промени в Наредбата за медицинска експертиза. Нормативният документ е променян няколко пъти, като в момента се връща стара негова версия, която обаче не удовлетворява всички искания на хората в неравностойно положение и техните близки.

„Трябва ни съвсем друг подход към хората с тежки заболявания. Нормативните документи се работят на парче“, посочиха протестиращите.

Междувременно проблемът се недостига на лекарства в аптечната мрежа продължава да тревожи хора на животоподдържащи медикаменти.

Стойков е диабетик. Сблъсквал се е със системата многократно и е разочарован - от политика, здравеопазване и обучение на кадрите. 

„Често обикалям по аптеките в търсене на лекарствата ми за диабет. В едната ми казват - няма го това, в другата - няма го инсулина. Понякога ми се налага да прибегна до търсенето им по лекарски кабинети – някои медици имат запаси, но и те не са неизчерпаеми. Нямал съм право да си купувам лекарствата от Турция“, разказва друг протестиращ Иван Стойков. Той посочи, че последния месец изключително трудно се намира инсулин. 

Системата трябва да се промени, обединиха се хората. Дали обаче ще бъдат чути, предстои да стане ясно.