Община Пловдив представи дейностите по проекта за смяна на печките с екоуреди. Това стана на пресконференция по проект „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“. В нея взеха участие зам.-кметът с ресор „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева, ръководителката на Обединение "Чист въздух за Пловдив" Лияна Аджарова и директорът на Дирекция „Обществени поръчки“ Тодор Тодоров.

По проекта на Община Пловдив се предвижда безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление на електричество, пелети, газ или централно парно отопление. Програмата има за цел да намали въздействието на домакинствата използващи твърдо гориво върху качеството на атмосферния въздух и така да бъде редуцирано количеството на фини прахови частици.  

„Това е първото мащабно действие, в което хората трябват да се включат и да вземат отношение по чистотата на атмосферния въздух“, заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на пресконференцията. Той допълни, че екологичните ползи на проекта са много и неговото реализиране ще спомогне Пловдив да се превърне в по-чист и добър град за живеене.

В момента тече подготвителният етап на проекта, в който се проучват нагласите на населението. От Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ оказват  постоянно съдействие на гражданите, които желаят да кандидатстват по програмата, а специалисти ще подпомагат техния избор на ново отоплително съоръжение.

„Поредната значима стъпка в политиката за подобряване качеството на атмосферния въздух е именно реализацията на този проект“, коментира директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева и апелира гражданите да се възползват от уникалната възможност.

Дейностите по програмата, които ще бъдат безвъзмездно поети от Община Пловдив са следните: предоставяне на ново екологично отоплително устройство; доставка и монтаж в жилището и свързване към топлопреносната или газопреносната мрежа; инструктаж за съоръжението; демонтаж и изнасяне на стария отоплителен уред; 2-годишна гаранция и гаранционно обслужване на новото отоплително устройство и годишен технически преглед еднократно след първия отоплителен сезон.

В сайта на Община Пловдив има публикувана подробна информация за критериите, на които трябва да отговаря домакинството, за да бъде одобрено. Ще я намерите тук: https://bit.ly/3v4ldf5 - „Документи за изтегляне“ – „Община Пловдив кани всички жители/домакинства в общината, които използват за отопление уреди с дърва и въглища, да кандидатстват за безвъзмездната им подмяна с екологични алтернативи за отопление – условия за участие“

Пловдив е единствената община, която ще разработи електронна платформа за интелигентно управление на смяната на отоплителните съоръжения. В нея ще бъдат ситуирани всички подадени декларации.  


Разкрита е и безплатна телефонна линия с номер 070050032. На нея  гражданите могат да получат информация и консултация, преди да подадат декларации за кандидатстване за подмяна на уредите.

Крайният срок за подаване на декларации е 23 май 2021 г. Желаещите да кандидатстват по проекта могат да го направят в районните администрации или чрез електронната форма – Подмяна на вида и начина на отопление използван от домакинствата в гр. Пловдив | Община Пловдив (plovdiv.bg). Към момента са подадени над 1000 декларации на граждани, които искат да подменят старите си печки.

Общата стойност на проекта е 13 862 232, 11 лв. Срокът за изпълнение е до 31.12.2023 г.