Присъствието на посланика на Русия Елеонора Митрофанова сред официалните гости на тържествената заря-проверка в центъра на Пловдив навръх Деня на Съединението - 6 септември, предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Митрофанова изслуша речите на президента Румен Радев и кмета на града Здравко Димитров рамо до рамо с тях, митрополит Николай, президента (1997-2002) Петър Стоянов и др. на площада пред паметника на Съединението.

Кадрите от националните телевизии показват как тя стои на първа линия сред почетните гости, докато Румен Радев приема почетния строй. Когато той се качва по стълбите към паметника, служител на НСО се премества точно между Митрофанова и него, така че посланикът на Русия остава зад гърбовете на политиците по време на речите им.

По-късно тя отново се позиционира директно зад Радев, докато всички коленичат в памет на загиналите за свободата на България.

Проверка на TrafficNews установи, че покани за тържествената са изпратени от Община Пловдив до целия дипломатически корпус. Посланикът на САЩ Херо Мустафа пвчера също бе в Пловдив. Тя пристигна през деня и отдаде почит на двама велики обединители на България: Захари Стоянов и майор Райчо Николов. В Пловдив бяха също посланиците на Виетнам, Казахстан, Либия, Косово, Черна гора, Мароко, Палестина, Йемен и Сърбия. Имало е приствие от посолствата на Беларус, Саудитска Арабия, Ирак и Индонезия. 

Николай Стоянов, журналист

Някой ще ми обясни ли на кой олигофрен може да му мине мисълта да покани Митрофанова на празника на Съединението в Пловдив?

Този безродник поздравявам с думите на Захарий Стоянов за Русия в предговора към брошурата на Георги Раковски, 1886 г:

"...всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия. Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване". 

Илиян Василев, дипломат

Това, че Митрофанова не коленичи заедно с другите официални лица и така потвърждава негативното отношение на Русия към Съединението и към всеки акт на независима политика не е изненада. Идиотското в случая е, че изобщо е канена на това събитие? Това не може да стане без санкция на държавния глава - той още ли продължава да целува ръка на руския партиарх?.

А къде е английския посланик, страната, която ни е подкрепила? Изобщо какви са тези управници, тотално объркани в ценности и действия и очевидно искащи да пренапишат историята?

Къде е споменаването на Захари Стоянов - главното действащо лице на Съединението?

Разлом има и то дълбок и ценностен разлом. Докато не го преодолеем не сме нация, а сбор от русофили, поданици на руския цар и българи.

Като добавим и изцепките на пловдският митрополит /с ролекса и скъпите коли/ и си спомним, че за една бройка да стане Патриарх, и още като го съпоставим с великите ни църковни лидери, като митрополит Методи Кусев вече имаме цялата картина на деградацията на политическата ни класа и църква.

Тези хора нямаше да бъдат на снимката и да претендират че представляват България, ако не бяха избрани на избори.

Съединението ще получи своят вот на 2 октомври.

Владимир Славенски, политик

 Скъпи приятели, снощи празника на Съединението бе помрачен от присъствието на руския посланик. Посланика на държавата обявила се срещу Съединението, организирала война срещу България след акта на Съединението, а в ден днешен започнала война срещу независима държава и срещу цялата европейска цивилизация, няма място на празника. Това е грозно, раболепно, издава липсата на самочувствие и преклонение пред тираните. Не за това се бореха съединистите през 1885г. Ако поканата е от президентството - срам, ако е от Община Пловдив - двоен срам. Ще разбера и ще информирам тук, от къде е била поканена Митрофанова, която не един път в последните 6 месеца обиди България и българския народ.

Снощи, в знак на несъгласие с нейното присъствие, аз и колегите от Демократична България напуснахме официалната част на зарята-проверка за празника.

Михаил Найденов

Тази снимка показва какво е подигравка с българската История и с държавността.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се натрапва с присъствието си на най-истинския български национален празник - Съединението.

Снимката е от Пловдив, 6 септември 2022 г.

Въпросът е не само защо тя е на празника, но и кой си е позволил да унижи България, като я е поканил?

И защо тя е допусната да застане точно зад президента?

Това е тежък гаф. Не само на протокола, но най-вече на този, който я е поканил.

Подобна проява трябва да бъде немислима днес най-малкото поради следните причини:

  1. Руската федерация води война на агресия срещу Украйна, като нейните въоръжени сили извършват военни престъпления.
  2. Москва грубо погазва международното право и присъствието на официални нейни представители на националните ни празници изпраща много лош сигнал не само към Украйна, но и към нашите съюзници от НАТО, останалите държави от ЕС и към целия цивилизован свят.
  3. Руската федерация официално ни разглежда като неприятелска държава.
  4. "Газпром", в нарушение на договора, едностранно прекрати доставките на газ за България и се опитва да ни изнудва да плащаме в рубли.
  5. Москва води системна хибридна война против България, включително с енергиен шантаж, дезинформация, опити за намеса в политическия процес, кибератаки, опити за убийства на български граждани, шпионаж и друга подривна дейност.
  6. Поведението на Елеонора Митрофанова е скандално и недопустимо за дипломат още от началото на нейния мандат. Тя отдавна е за изгонване от България, а не за канене на националните ни празници.
  7. Русия не подкрепи Съединението на 6 септември 1885 г., като нейната имперска дипломация положи усилия това свято за България дело да се провали. Съединението успя, въпреки неприятелските действия на руската държава.

Обърнете внимание и на лаконичния формален едноредов поздрав по случай празника на Фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

Асен Генов, журналист

Руският император Александър Трети за Съединението: “Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха…”

Българският президент Румен а Радев в деня на Съединението, 137 години по-късно, заедно с посланик Митрофанова.

Николай Маринов

Съединението - Русия праща Сърбия да атакува България, докато Англия увещава Султана да не напада България - и сега, имаме Митрофанова на церемонията???

Николай Капитанов

Цялата власт на страната в краката на Митрофанова…

Когато наричаш един народ #подхвостники, НЕ подгъваш коляно, за да почетеш неговите герои.

А защо другарката Митрофанова е тук, като представител на Русия - страна яростен противник на Съединението, да каже #Резидентът Румен Радев. И защо въобще е в България все още???

Също така е интересно защо отсъства британския посланик като представител на страна подкрепила Съвдинението и дори възпряла Османската империя от директна намеса?

Въобще… ако ви мирише на служебно правителство на служба при руския посоль… може и да не сте далеч от истината. Клякането пред Газпром е абсолютно ясен показател.

 

Данаил Парнаров

Защо ли не отскочих тези дни до Гърция и аз?
Защо…
Да си призная – реших за сетен път да проверя българската си кръв, но така и не издържах и не догледах тържествата по Съединението.
Хвана ме срам, че съм българин още в самото начало, когато видях Митрофанова зад пРезидента.
А после ми загорча в устата и ми се сви стомаха от наглата публична обида, която ми нанесоха словата на кмета на Пловдив и пРезидента на България в деня на Съединението, които за сетен път повториха неверни тези и дълбоко внедрени митове на фалшификаторите на българската история.
Не беше споменато дори името на Захарий Стоянов - духовният и политически водач на Съединението.
Не бе посочена изобщо ролята на Русия - противник на Съединението, нито това, че то се осъществява и поради помощта от страна на Великобритания, Франция и други европейски нации.
Не бе споменато и за разумната ненамеса на Османската империя.
Спомена се за лъжесъединистката партия, но не казаха, че лъжесъединисти са русофилите, които изпращат дори махзар до султана да окупира Румелия и възстанови статуквото, а после поканиха и българомразеца руския император Александър Трети да ни окупира.
Вместо да призоват за обединение на разделената ни и днес нация, президент и кмет обвиниха всички накуп партии и възхвалиха народа, сякаш партиите не са излъчени от същия този невинен народ.
Единствено положително бе, че нарекоха българския княз Александър Първи, а не Батемберг.
И какво търсеше Митрофанова зад гърба на Радев? Цинизъм е руското посолство да поднася цветя на чисто българското дело, на което Русия винаги е била неприятел.
Чисто руско нахалство е руският посланик да участва на тържеството по случай Съединението! Русия, която се беше обявила против него, Русия, която канеше турците отново да ни окупират, Русия, която си отзова посланикът от България в знак на протест за Съединението.
И днес, ни лук яли, ни лук мирисали пристигнали да ни поздравяват.
Няма граници наистина за руското лицемерие и нахалство!
С Митрофанова зад гърба на деня на Съединението Радев премина всички възможни граници на приличие и отново унизи българския народ и българската държавност.

Евгени Канев, анализатор

Вчерашният празник вероятно ще остане в историческите анали със злокобната снимка на приклекналия президент с руския посланик като негов бодигард зад него. Като руска масонска ложа, кръгът около тях включва Йотова, Румен Петков и дядо Николай.
Какво би казал Захари Стоянов - най-видният деятел на Съединението, ако можеше да ги види? Чието име - апропо - не беше дори споменато нито от президента, нито от кмета на Пловдив? Сигурно, за да не накърнат чувствата на Митрофанова, чиято държава беше против самото Съединение?
Вместо това - отново набиване на исторически фалшификати с абстрактни обвинения към “великите сили”, за да не стане ясно коя велика сила е подкрепила и коя е била против Съединението.
За да се избегне връзката с подобните събития днес и от коя страна е държавният елит. Защото т.н. “лъжесъединисти” са били дедите на днешните русофили, зовяли Русия да ни окупира, както днес зоват Газпром да ни спаси от “хаоса и разрухата”.
Защото щеше да стане ясно, че Русия е била и продължава да бъде основната причина за нашето разделение и нуждата от Съединение днес. Но това няма как да се каже, защото в техните глави - напук на историята и заветите на нашите революционери - е обратното: виновни са тези, които натрапват “чужди ценности” на мъдрия народ, а според дядо Николай в това число са вече завършилите на Запад, които се връщат в родината.
Лъжесъединисти.
 
Тодор Кръстев, адвокат
 
Започвам да мисля, че от посолството на Руската федерация, заедно с готвачите и градинарите, са си тръгнали и специалистите по протокол. По друг начин не мога да си обясня присъствието на госпожа Митрофанова на челно място сред официалните лица, буквално зад президента Радев, на паметника на Съединението снощи. Жената е интелигентна, но не е задължително да познава историята. Това е работа на съответния протокол. В случая този на посолството. И ако си бяха свършили работата, трябваше да й препоръчат да не идва. Нещо повече - на този празник да има максимално обрано поведение, както тя, така и представители на посолството. Защото всеизвестен исторически факт е, че Русия по онова време е агресивно против Съединението. Толкова агресивно, че принуждава Сърбия да ни нападне, но като вижда, че резултат от това ще е завладяването на Белград от българската армия, упражняват натиск, който довежда до абдикацията на Александър Първи Батенберг. Ей така, за отмъщение, че е подкрепил и обявил Съединението, против волята им. Това са фактите, без значение дали ни харесват или не. И това прави присъствието на Митрофанова на празника, зад президента ни, недипломатично и странно.