Безплатни прегледи за ХИВ/СПИН ще се проведат пред Централна поща в Пловдив от 15 до 20 май. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В условия на конфиденциалност всеки, който желае, може да узнае своя статус в рамките на няколко минути, безплатно и анонимно. Прегледите ще бъдат от 10 до 16 часа. Акцията е по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който тази година се отбелязва на 15 май под надслова "ХИВ – помним, действаме, продължаваме".

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път този ден е отбелязан на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са няколко хиляди.

В България денят в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН се отбелязва от 1992 г. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

След регистриране на първите случаи на синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) в света през 1981 г., инфекцията с вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) придобива пандемични размери. В края на 2019 г. новоинфектираните са 1,7 милиона. Тежестта на епидемията продължава да варира значително между отделните страни и региони. През 2019 г. в 30 от страните от ЕС и ЕИП диагноза ХИВ е поставена на 2 624 801 лица, което по честота e 5.4 на 100 000 население.

Най-високи са показателите за Малта – 16.2, Латвия – 15.4 и Естония – 13.4, а най-ниски са в Словакия – 1.9 и Словения – 1.6 на 100 000 население. България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според ECDC новорегистрираните случаи на ХИВ в България за 2019 г. са 3.7 на 100 000 население.

Националната програма е насочена към цялото население на страната. Специфичните целеви групи от населението, които са включени в новата Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ 2021-2025 г. са: Лица, инжекционно употребяващи наркотици (ИУН); Мъже, които правят секс с мъже (МСМ); Маргинализирани етнически общности в риск; Лица, лишени от свобода; Лица, предлагащи сексуални услуги и техните клиенти; Лица, търсещи и получили международна закрила, мигранти и мобилно население; Деца и млади хора в риск; Хора, живеещи с ХИВ и техните партньори и близки.