"Февруари ще е най- тежкият месец. Студено, мрачно и тъжно. Затова днес се събрахме  да "посадим" надежда!". Така Наталия Еллис  обяснява инициативата, която обедини българи и украинци и днес те заедно садиха минзухари, нарциси и маргаритки в двора на бившата Белодробна болница , която се превърна в център за настаняване на бежанци от войната в Украйна. Обитателите на "Втори дом" , техните деца и приятели на каузата се включиха в масовото садене на цветя. Сред "градинарите" бе и почетния консул на Украйна Димитър Георгиев. 

"Минзухарите ще цъфтят през целия феврури на няколко големи площи. И когато хората влизат и излизат от сградата ще виждат красивите цветя. Наричат  минзухара "цвете на надеждата", а ние искаме да дадем надежда на всички, че всичко ще се оправи. това беше препоръка и от нашите психолози, които от март работят с деца и родители. Те препоръчаха да направим едно съвместно занимание, в което да могат да се включат всички. То ще обадини всички и ще има дълготраен ефект" разказва Наталия Еллис. 

За зимните месеци, когато ще бъде студено и малчуганите няма да могат да играят навън, във "Втори дом" подготвят няколко работилници, в които да предадат базови умения на децата , които желаят да се включат. Големите ще бъдат в кулсове по ел, дървообработка и металообработка. по малките ще се занивата с ръкоделия, рисуване, работа с хартия, работа с пластилин и др. И български език като основа. Така те няма да мусляг глупости, а ще се занимиват с нещо смислено. така те ще развият някакви умения. Те сега работят с доброволците, които правят ремонт - шпакловка, боядисване и др. За децата е най- важно да знаят , че могат и така самооценката им по-добра, обяснява организаторката. 

Украинските деца се справят добре в училищата, бързо учат езика и възприемат материала. Агресия в Пловдив няма, позитивната подкрепа се увеличава. Учителите виждат , че децата са умни, активни, не говорят добре български, но разбират, отговорят на въпросите и са доволни от тях. Това мотивира и останалите ученици. 

В момента в базата има повече от 100 души, като съставът им непрекъснато се променя, защото някои си намират квартира и излизат на пазара на труда. Каритас подкрепя доброволците, ако имат сключен договор и им плаща наема на квартирите. "Сега очакваме нови 35 души, които бягат от анексираните територии, защото не искат да бъдат принудени да сменят паспортите си. Все още е възможно да се излезе от окупираните райони и доста хора го правят", коментира Наталия. 

Известният пловдивски цигулар Мичо Димитров направи изненада на украинците за 1 октомври - Денят на музиката. Маестрото изпълни няколко пиеси на  Шостакович, Едуард Елгар и други композитори, като всяко от произведенията бе с препратка към случващото се в родината на бежанците. Домакините от своя страна също бяха приготвили нациолни ястия, с които почерпиха гостите.