Пловдивски полицаи излизат на мълчалив протест на 27 октомври. В 18.30 часа, след края на работния ден, членовете на най-големия синдикат в МВР ще се съберат пред сградата на ОДМВР - Пловдив, за да изразят несъгласието си с дискриминацията по отношение на служителите в МВР, увеличение на заплатите в 34 държавни административни структури за работа в условията на епидемия от COVID-19 и поради липсата на официални преговори с ръководството на МВР по въпроса. 

"Нямаме резултат за двете страни от опитите за диалог. Не сме седнали с членове на правителството. Напълно наясно сме, че само в рамките на МВР този въпрос не може да бъде решен", заяви  заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. 

"Уведомени сме, че в проектожбюджета са предвидени 10%, което за нас е подигравка, защото за други администрации бяха до 30%", допълни Кузманов.

"Нашите колеги дори не могат да си планират вечерта в последните месеци", каза още Илия Кузманов. Според него проблемът е в Министерския съвет, там направили грешка.

"Положението е нетърпимо. Нещата ще ескалират, един от проблемите може да е и напускането на системата на МВР. Щатът е недостатъчен, не сме достатъчно. Продължителността на работната година се очертава да е 13-14 месеца, а за много колеги единият месец се очертава да не се плати", твърди синдикалистът. 

В МВР коронавирусът беше само за един месец, коментират синдикалисти. През последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов нееднократно хвалеше полицаите за добрата им работа през пролетта, когато във всички областни градове имаше КПП-та. Служителите от МВР, заедно с лекари и здравни инспектори, постоянно са на първа линия и при проверки, и при контролиране на поставените под карантина. Едновременно с това обаче полицаите бяха изключени от правителственото постановление от началото на септември, с което бяха увеличени заплатите на служителите от близо 30 институции, сред които данъчни, митничари и басейнови дирекции.

"Очевидно МВР, което заедно с медицинските работници в цялата страна изнесе основно тежестта на прилаганите мерки и продължава да търпи най-тежките последствия от кризата, не е заслужило материален стимул. Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение", заявиха от найголемия полицейски синдикат - СФСМВР. За работата си на първа линия досега полицаите са получили еднократно награди от по 650 лв. И тези пари обаче не са стигнали до всички. Според СФСМВР те са раздадени по неясни критерии, поради което от двама служители на една и съща длъжност в едно управление само единият е взел бонус. В същото време полицаите продължават да са на първа линия, а няма дори информация колко от тях са се заразили с коронавирус.