Имение в кв. „Остромила“, изградено в стил "Класицизъм", се продава за 1 милион евро. Двуетажната къща се върти из офертите на брокерските агенции под тепетата от няколко месеца, като цената ѝ остава непроменена. Всъщност имението е бившият дом на фамилия Матакови и през 2023г. бе обявено за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дългове. Неуспешният търг тогава беше проведен при първоначална стойност в пъти по-ниска от сегашната – 864 000 лева. 

Къщата мечта в "Остромила", както е представена в обявата, предлага обширна дворна площ. Изградена е върху парцел от 640 м², а самата сграда е с размери от 350 м². На първо ниво са разпределени просторно антре, всекидневна с трапезария, кухня в класически стил, спалня, баня и тоалетна. Там се намират и гаражът и верандата на имота на Матакови.

На второ ниво от оставащите 156 м² са позиционирани две спални, две бани с тоалетна, още една всекидневна с тераса, както и дрешник. Собствениците са заложили на италианско обзавеждане, тавани с венецианска мазилка, под от гранитогрес и парапет от ковано желязо на стълбището.

Припомняме, че името на пловдивския предприемач Илия Матаков фигурира в над 30 фирми, където той е съдружник или едноличен собствени на капитала. Управляваните от него дружества са назовани „Пантема“ ЕООД и се отличават единствено по година на основаване, изписана с името и цифра отзад (пример: Пантема 2018 – 1,2,3.. и т.н.). В 90 % от тях той има съдружник – Петър Герин.

По данни от Търговския регистър дружествата му са запорирани заради дълг към „Си Финанси“ от близо 1 100 000 лв., както и физическо лице Герги Чакъров от близо 20 000лева. Те се отнасят единствено до дела на Матаков и не засягат съдружника му. Няколко от фирмите му откриваме и в списъка с длъжници, с неизплатени публични задължения, където фигурират дългове към НАП в размер на 72 000 лева. 

За да се погасят задълженията на Илия и Витка Матакови, през 2023г. се продаваха още два имота тяхна собственост - търговският обект в Пловдив и къща с 1/2 парцел в Болярци.

Продават палата на известен пловдивски предприемач заради дълговеФирмите на Илия Матаков са запорирани