Фестивалът „Пловдив – древен и вечен“ привлича все повече и все  по- атрактивни участници. За поредна година парк Лаута се превърна в музей на открито със средновековните лагери и занаятчийски работилници. Армии от различни епохи в историята на града стартираха демонстрации на  зрелищни битки, като мериха сили и в стрелбата с лък.

Стотици пловдивчани в рамките на два дни преживяха на бързи обороти хилядолетната история на Пловдив, с култура, бит и традиции. 

 Над 200 участници от  България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Русия, Украина, Латвия, Казахстан, Туркменистан се включиха тази година във феста.  Тази година станахме свидетели на гладиаторски битки на Римския стадион, рицари поздравиха лично кмета на града, а следващите два дни в Лаута разпънаха лагери десетки сдружения за възстановки от всички краища на България. 

"Всяка година новите участници променят облика на фестивала. Тази година румънските гладиатори от Асоциация за културна история VIE ALBA IULIA (Античност) и Алфа и Омега с представители от Русия и Украйна (Средновековие) не само разнообразиха сценария на фестивала, но и дойдоха със самостоятелна програма, която беше в състояние да забавлява посетителите с часове без да загуби тяхното внимание" разказа организаторът Красимир Джамбазов. 

Работата с деца и научния модул на фестивала тази година определено бяха надградени сериозно. Фестът в Лаута стартира с изпълнение на Борис Апостолов и даровити деца музиканти. По време на пленера за деца и в подкрепа на млади талантливи в програмата участва проф. Мичо Димитров от пловдивската опера.  Отделно най-малките посетители можеше да опитат сами да изработят глинени съдове и други занаяти. Имаше възможност, с разрешение на родител, децата дори да се включат в организирано “нападение” над участниците във фестивала. През цялото време на събитието имаше организирани игри, които паралелно с програмата за възрастни забавляваха децата. Научната част беше представена от доц. Джельова, която прочете препис на “История славянобългарска” както е звучал в оригинал. Д-р Георгиева изнесе беседа за Филипопол през времето на кръстоносните походи и малко познатата история на Филипополското херцогство. За финал на научния модул от 21:30 в събота беше излъчен филмът за  “Букелон, забравената крепост”, което прави почти 12 часа непрекъсваема фестивална програма. 

Мечтата на организаторите е фестивалът да излезе от Лаута и пловдивчани и туристите да могат да гледат гладиаторски битки сред истински декори - на Небет тепе, на Форума , на Източната порта. "Това ще привлече много туристи, историческите фестивали са едни от най- посещаваните в Европа" , коментира Красимир Джамбазов и благодари на екипа , подготвил фестивала, Община Пловдив , всички участници и посетители на "Пловдив - древен и вечен". 

Вижте интересни кадри от фестивала, запечатани от младите таланти от DeLuxe Studio: