Българката е кандидат за втори мандат за депутат в Европейския парламент от Испания. Ева-Мария Попчева е родена в Пловдив и преди 26 години напуска България, за да сбъдне мечтата си да учи в Германия. Тогава е само на 18 години. Баща ѝ е адвокат, майка ѝ инженер. Завършва право в Германия и заминава за специализация в Барселона. Вече 4 години евродепутат от Народната партия на Испания. Сега се е устремила към втори мандат в европарламента. 

"Ако си добър в работата си, надявам се да съм, може да промениш много неща. И това те прави зависим, особено ако се случват добре нещата", казва Ева-Мария Попчева пред Нова тв. 

Във Фрайбург е един от най-добрите университети по право, затова исках да отида да уча там, посочва още евродепутатката. Тогава бяхме асоцииране към ЕС, нямаше визи, разказва тя. 

Тя допълни, че е мислила да се занимава с българска политика. "Европейската политика е трудно да се раздели от националната. Като погледнем реално - дали миграция, земеделие или икономика, всички неща, които се говори в националната политика, са свързани с европейската. Аз се чувствам вкъщи и в Германия, и в Испания, и в България, не изключвам някой ден това да се случи". 

По думите тя се срещала с българската общност в Мадрид. 

В България трябва да се създаде по-добра възможност за фирмите и българския бизнес, да могат да се възползват повече от европейския пазар, призова тя. "България е добър пример за много неща - данъкът за фирмите е много нисък, това е много добре, това подкрепя дейността на бизнеса. В Испания има много данъци и прави живота на хората и бизнеса труден да се развива", обяснява още тя. И поясни, че пред колегите си в Испания давала България като пример за държава с нисък дълг.