В четвъртък, 29 август,  граждани на Пловдив ще почетат паметта на Тодор Александров. Големият герой на България е убит преди 100 г., на 31 август, а след 1944 г. властите правят всичко необходимо личността му да бъде забравена, защото той е проповядвал любов само и иединствено към Родината. Заупокойна панихида ще бъде отслужена от архимандрит Дамян на площад "Централен" пред паметника на Гюро Михайлов от 20 часа. 

А присъстващите ще получат като спомен картичка, издадена в лимитиран тираж специално за събитието. Запазването и събуждането на паметта за хора като Тодор Александров е елелемт от националното достойнство.

През юли общинските съветници от „Браво, Пловдив“ внесоха предложение Бетонния мост в Пловдив, след като бъде възстановен, да носи името на големия български революционер и да се казва „мост Тодор Александров“ или „Александров мост“:

„Мостът от много години е познат на обществеността като „Бетонния мост“. Макар и получило устойчивост във времето, това наименование може да бъде променено по примера на други европейски градове, където всяко мостово съоръжение е посветено на събитие, личност или друго знаково понятие. Например: Лондон Millenium Bridge, Tower Bridge; Будапеща: Петьофи, „Мост на свободата“ и т.н.

„Личността на Тодор Александров, макар и не толкова популярна през последните десетилетия, е знакова за българската история. Това е човекът, под чието ръководство българската революционна организация става изключително силна и могъща и, на практика, най-силната такава по това време в Европа. Могат да бъдат дадени стотици примери за личната значимост и тази на житейската му философия.

Пример за това могат да бъдат неговите думи „Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял.“

Мостът свързва район Централен и центъра на Пловдив с квартал „Кючук Париж“. Същият е изграден от хора от Вардарска и Егейска Македония, които са потърсили и намерили в Пловдив спасение и възможност да продължат своя живот. Поради това, ако съоръжението носи името на Тодор Александров, това ще бъде не само уважение към личността на Тодор Александров, но и ще бъде един своеобразен „мост“ на запазване паметта на всички хора, които са намерили своя нов дом в квартала“, пише в предложението на „Браво, Пловдив“.

По закон предложението трябва да бъде разгласено на широката публика и в рамките на 1 месец да натрупа мнения, предложения или възражения преди да бъде прието на сесия на Общинския съвет.

Предложението бе публикувано на сайта на община Пловдив на 30 юли, което означава, че срокът , в който гражданите имат право да кажат своето мнение по въпроса е 30 август.

„Браво, Пловдив" предлага Бетонният мост да носи името на български геройОбщинските съветници са внесли искане за именувана на съоръжението на „Тодор Александров"