Пътна връзка между район „Тракия” и район „Южен” над жп линиите е най-важният проект, който ще облекчи движението в Пловдив. Това смятат читателите на TrafficNews, които се включиха в анкетата ни, като гласувалите са над 2000 души.

За естакадата, която ще свързва бул. „Ал. Стамболийски” и ул. „Цар Симеон”, са гласували 36,8%. Проектът е изключително мащабен, като стойността му е близо 80 млн. лева. През миналия мандат Община Пловдив кандидатства за финансиране пред държавата с него, но поради голямата му стойност той не бе одобрен.

На второ място е новият мост над река Марица, който ще свърже бул. „Копривщица” с бул. „България” с 27,7%  На последната сесия на Общинския съвет се разрази дискусия относно бъдещето на моста, тъй като взеха средствата от бюджета за неговото проектиране. Тогава стана ясно, че ще трябва изцяло нов идеен проект, тъй като старият не отговарял на новите изисквания и ОУП.

Пловдивчани са поставили трети т.нар. алтернативен булевард на „Ал. Стамболийски” с 22,6%. Тъй като удвояването на  последния е почти невъзможно заради високата цена, градските власти имат идеята да направят нов 4-лентов булевард, който да минава по трасето на неизползваната жп линия от Филикон до Кукленско шосе. Все още Община Пловдив преговаря с НКЖИ за собствеността на имота. Едва когато го придобие, тя може да започне да работи по проекта.

На следващо място е продължението на бул. „Северен” от Брезовско шосе до Карловско и след това до  гара Филипово. Първият етап бе направен, но за втория все още липса финансиране. За него са гласували 5,8%.

Друга важна пътна връзка, която ще разтовари сериозно движението е продължението на бул. „Свобода” до ул. „Рая”, а след това до кръстовището за Прослав. Според 4,4% от анкетираните администрацията трябва да се съсредоточи там.  Все още по проекта  се правят отчуждения на имоти.

Едва 2,8% са гласували за проекта за продължението на бул. „Санкт Петербург” от кръговото на СПС до Скобелева майка. На практика този проект е най-близо до своята реализация. Община Пловдив го подаде за финансиране през оперативните програми, като се очаква той да бъде одобрен, а стойността му е 24 млн. лева.