С бавни темпове трудовият пазар в Пловдив и областта се опитва да се възстанови до пред кризисни нива. 

В града и района за последните два месеца са наети по-малко хора, отколкото в София, Варна, Благоевград и Бургас.

3226 души, които са били безработни и са се регистрирали в Бюрата по труда, са намерили работа в периода от 13 април до 13 юни, докато в София са над 5000 души.

В същото време в Пловдив без работа са останали най-много хора след столицата. За периода от два месеца новите безработни, обърнали се към Агенцията по заетостта в Пловдив и областта, са 3396, предвид че в София са едва с около 440 повече. 

Така нетната разлика между наети и освободени в област Пловдив е отрицателна - минус 170 заети. Тоест, повече хора са останали без работа, отколкото намерилите ново трудово поприще. По този показател областта е на последни места в цялата страна, изпреварена по-съществено само от областите Монтана и Враца, и с почти равни нива в разликата между новоназначени и нови безработни със Сливен, Стара Загора и Видин. 

За щастие в цялата страна тенденцията е положителна - с около 8000 души повече са намерилите работа, отколкото загубилите пост. 40,7 хиляди души са новорегистрираните безработни в Бюрата по труда за последните два месеца на национално ниво, докато постъпилите на работа са 48,7 хиляди души. 

Значение за цялата картина обаче имат и процесите на трудовия пазар, който остава извън полезрението на Агенция по заетостта. В Бюрото по труда се записват основно хора, които имат право да ползват помощи за безработица, докато заради катаклизмите през последната година и половина все повече българи не могат да се възползват от тази социална възможност, тъй като вече са я изчерпали.

Колко от хората са отишли в графата т.н. „неактивни лица“, което представлява всички, които са заети, но не търсят активно работа, колко точно е безработицата и коефициентът на заетостта, ще видим съвсем скоро, когато излязат официални данни за последните няколко месеца.