Пловдив се събужда. Все повече жители на града под тепетата се впуснаха навън – кой по главната улица, кой в парковете, кой към урните. Малко преди обяд в центъра на Пловдив кипи живот. Кафенетата са пълни, магазините – също. В Капана свободни места почти няма. Заети са и пейките около заведенията за бързо хранене. Хората предпочетоха да се насладят на топлите слънчеви лъчи и "Цар-Симеоновата градина".

В същото време все повече хора се подреждат и пред изборните секции в града. Това потвърдиха и представители на СИК пред репортер на TrafficNews.bg.

Дворът на  училище „Черноризец Храбър” се изпълни с жители на ж.р."Тракия", не липсваха и опашки пред секциите.

„След 11:00 часа сякаш градът се събуди. Изведнъж започнаха да прииждат хора. Имаме секции с по 10% избирателна активност. В сравнение с изборите, проведени на пролет, сега има повече гласували в сутрешните часове”, разказа член на 4 СИК в учебното заведение.

Опашки се извиха пред урните и в НУ „Петко Славейков”, където в 11:00 часа избирателната активност е подминала 9%, видя наш репортер.

„Изборите вървят с лекота. Наблюдаваме все повече млади хора, които искат да упражнят правото си на глас. Не сме имали проблеми, в 7:15 ч. „прерязахме лентата” и започна гласуването”, разказаха представители на СИК.

Оказа се, че една от машините в началното училище спряла. Поради тази причина гласуването в секцията продължила с хартия. 

Между 8% и 11% е избирателната активност в секциите на училище „Васил Левски” в район „Източен”. В учебното заведение след 11:00 часа е започнало активното гласуване, като наблюдатели и членове на комисии се шегуваха, че заради двата празника в събота са очаквали хората да се събудят чак в следобедните часове.

Междувременно 6,3 на 100 е избирателната активност за Пловдив към 10:30 часа. Най-висока традиционно е в район „Централен“ – 6,99% , а най-ниска – в „Източен“ – 4,74%.

В останалите райони тя се разпределя по следния начин: „Западен“ е 6,84%, „ Южен“ 6,07%, „Тракия“ 5,85% и в „Северен“ – 5,44%. Общият брой на гласувалите до момента в РИК 16 е 18 316 души.

Жителите на "Централен" са най-активни в гласуването, в "Източен" урните стоят празниСигнали за нередности и проблеми няма към момента, заявиха от РИК 16