Plovdiv Plaza Mall улеснява максимално неваксинираните си клиенти. В търговския обект е обособено специално място, където могат да се тестват всички без зелен сертификат. Мобилната лаборатория е организирана с помощна на екип от МБАЛ „Св. Каридад” и е открита още в първия ден след като бяха въведени новите мерки.

Ръководството на мола е предприело тази стъпката не само заради клиентите, но и в помощ на служителите си. „Тук работят над 800 души. 400 от тях да са на смяна, това означава те да пътуват до различни лаборатории в града, да бъдат затруднени с чакането там, след това да стигнат до тук. Става едно губене на време с отваряне на обектите, от което пък молът страда”, обясни пред TrafficNews мениджърът на Plovdiv Plaza Mall Александрина Янева.

Тя подчерта, че все пак няма как да се тестват неограничен брой граждани. Затова приоритетно се изследват служителите на мола. За тях е разкрит зелен коридор от 7 до 10 ч сутринта, в рамките на който през лабораторията преминават не само продавачите, но и всички, пряко свързани с почистване, дезинфекция, охрана, ландшафт. Клиентите могат да се тества от 7 до 19 ч.  

Тъй като интересът е завишен, в мобилната лаборатория днес извънредно са изпратени допълнително медицински лица. От ръководството на търговския център отчитат, че клиентите все още не са свикнали с новите изисквания. Голяма част от хората дори не са разбрали, че гратисният период вече е отпаднал и от днес новите мерки важат с пълна сила. Изненадват се, че трябва да представят зелен сертификат.

„Получавахме много запитвания дали и за нашия мол важат рестрикциите. Това не е на избирателен принцип, а е на национално ниво. Имаше и въпроси дали трябва да носят маска, след като имат отрицателен резултат на теста. Доколкото съм започната, в цяла България на закрито се носи предпазна маска на устата и носа”, подчерта Янева.

И отново напомни, че допускането в Plovdiv Plaza Mall става със зелен сертификат, който се проверява на входовете от охранители с инсталирани приложения на мобилните им телефони. До този момент съответното легитимно приложение на РЗИ не функционира и те са се организирани с COVID приложение на европейско ниво.

От  МБАЛ „Св. Каридад” пък предупреждават, че тестването изисква време. На пункта работят двама медици. Единият въвежда данните в системата, а другият прави самото изследване. Между 10 и 20 минути отнема тестуването на всеки човек. Сумата, която се заплаща от клиентите на мола, е 10 лева. „Това са служители на лечебното заведение, на които все пак трябва да се плащат заплати. Дейността е целодневна, по 12 часа. Това е контакт със страшно много хора. Самото администриране на данни е също част от процеса. Подписите и печатите са от служители на болницата, така че тази такса е за заплащане на дейността и манипулацията”, обясни Александрина Янева.

Тя е на мнение, че търговските центрове са ощетени от рестрикциите, които са приложими към определени обекти, а не към всякакъв тип квадратури, администрация и т.н. Въпреки това с колегите й са успели много бързо да реагират и да отговорят на всички изисквания на здравните власти.