Българинът има специална връзка с планината. Там той успява да се зареди и да забрави проблемите и стреса от забързаното ежедневие, особено при създалата през последните месеца ситуация. Но невинаги сме подходящо подготвени за възможните сценарии в дивото и в резултат често чуваме за изгубени и пострадали туристи.   

Точно тук се намесват планинските спасители – хората, които са готови да помогнат на тези в опасност и да спасят човешки живот. Повечето от тях имат своите собствени професии, семейства, живот, но въпреки това на доброволен принцип бдят над хората в планините. Намират сили и време за тренировки, обучения, физическа и психическа подготовка, защото знаят, че не е важно само да имаш желанието да помогнеш, а да си подготвен да реагираш във всякакви критични и непредвидими обстоятелства. Службата разполага с 530 действащи планински спасители – доброволци, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната. Средногодишно оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. Не обичат да ги наричат герои, но това още повече ги превръща в такива.  

Трудът на спасителите е безспорно жизненоважен, но е и скъпоструващ – средствата за поддръжка на техниката, подготовка на екипите, обучения и закупуване на нужната апаратура се осигуряват предимно от държавна субсидия чрез Българския червен кръст и от дарения. Затова EVN България стартира съвместна инициатива за финансовото им подпомагане и до края на годината дава възможност на всеки да подкрепи каузата, дарявайки 25 лв. или повече чрез специално създадена секция на сайта www.evn.bg. След приключването на кампанията, събраните средства ще бъдат удвоени от енергийната компания. Какво точно ще бъде покрито със събраните средства ще бъде съобразено с належащите нужди на службата. Видеото, посветено на инициативата, може да откриете тук.

Когато не са дежурни или в акция, планинските спасители водят съвсем нормален живот. Имат професии като всички нас, имат семейства, хобита, приятели, домашни любимци. Признават си, че заради доброволчеството им най-много страдат техните близки, които, въпреки тревогите, се гордеят с тях и силно ги подкрепят. Отдадеността на спасителите сплотява не само самите тях, но и обединява семействата им.

Не е случайно и че EVN подкрепя каузата на Планинска спасителна служба. Електротехниците често се сблъскват с обстоятелства, налагащи им да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете ни. Нека всички помогнем на тези удивителни хора – планинските спасители – и им покажем, че ценим закрилата, която ни дават, докато ние се наслаждаваме на величието на природата и черпим сили от планината.