От няколко седмици върви упорит слух, че кръводарителите получават безплатен PCR тест за COVID-19 /sars-cov-2/. Причината - на документа от изследванията, провеждани спрямо всички кръводарители, а именно за спин, сифилис и двата типа Хепатит C и Б, има и нов ред - "PCR". Така някои хора дори се размечтаха, че с документа могат да заминат за Гърция. Оказва се обаче, че изследването няма нищо общо с коронавирусната инфекция и съответно не дава право за каквото и да е пътуване в страните, изискващи отрицателна проба. 

Пловдивчанин се свърза с TrafficNews и даде копие от електронната форма - резултат от изследването му, след като е дарил кръв. От него е видно, че освен обичайните четири реда с гореизброените изследвания за болести, най-отдолу има и "отрицателен" PCR. Човекът, който дарява за операция на баба си, обаче веднага съобразява, че не са му взимани намазки от носа, каквито се правят при стандартен тест за коронавирус. Какво обаче тогава означава този резултат? 

TrafficNews потърси за коментар и пояснение д-р Соня Джевизова - директора на Центъра по трансфузионна хематология. Оказва се, че новото изследване е само надграждане на методиката, по която конвенционално се тестват кръводарителите за четирите болести, а няма нищо общо с коронавируса.

"Този PCR тест не е за COVID-19. Това е надградена технология за откриване на другите заболявания - този PCR потвърждава сеорологичните изследвания за особено опасните инфекции на Хепатит C, Б и Спин. Серологичните проби изследват антитела и някои антигени в серума, докато тази проба изследва дори най-малките копия на вирус или на РНК вирус за съответните вирусни причинители. Така че това е един надграждащ, по-чувствителен метод за тестване за обичайните заболявания, за които се следят кръводарителите. PCR в момента се свърза основно с коронавируса, но това е методика, която може да изследва различни видове причинители - заразни, вирусни, бактериални и хваща дори най-малките и единични копия на вируса или бактерията. Това е много чувствителен метод", обясни д-р Джевизова. 

Тя допълни, че наистина става объркване, защото обществото в момента възприема PCR само като тест за коронавирус. Причината обаче е и в онлайн унифицираната форма, на която софтуерно е зададено само текст „PCR“, без уточнение за каква инфекция е теста и съответно какво значи неговия отрицателен или положителен резултат. Д-р Джевизова добави, че от гилдията смятат да оправят искане в онлайн формата, където се виждат резултатите, да се нанесе корекция, която да пояснява точно за какво е този PCR и това да спре объркването сред кръводарителите. 

Отделно докторката призова всички, които желаят да разпечатат листа от резултатите на изследването и да го занесат в съответния център по кръводаряване, за да бъде той заверен и да има тежест на медицински документ за всякакви нужди на изследвания кръводарител, а и за лично медицинско досие. Така или иначе обаче, документът не дава право за пътуване в Гърция например, където се допускат туристи от България, които имат отрицателен PCR тест за коронавирус, и то направен през последните 72 часа. 

За съжаление в България няма методика за изследване на кръводарителите за коронавирус. Въпреки това д-р Джевизова бе категорична, че се спазва строг контрол, като желаещите да станат кръводарители попълват анкетна карта и биват преглеждани от доктор, за да бъде хванат и най-беглия симптом на заболяване.

"Категорично не се допускат хора, които имат съмнителни контакти, както и такива с температура или други оплаквания, констатирани от преглеждащия лекар", посочи д-р Джевизова. 

Кръводаряването се извършва в стерилна среда и за взети всички противоепидемиологични мерки, така че кръводарителите да бъдат спокойни за здравето си.