През изминалия уикенд в хотел „Маритим Парадайз Блу“, Албена се проведе XVIII Национален конгрес по оториноларингология, организиран от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Форумът събра над 220 участници от страната и чужбина, които посветиха времето и вниманието си на медицинската наука и развитието на специалността УНГ болести.

Научното събитие беше открито с приветствие от проф. д-р Карен Джамбазов, д.м. – Председател на управителния съвет на сдружението. Официален гост за откриването на конгреса беше кмета на община Балчик – г-н Николай Алгелов, който поздрави участниците. Прочетен беше поздравителен адрес от д-р Николай Брънзалов – председател на Българския лекарски съюз и след танцов поздрав, изпълнен от фолклорен ансамбъл „Добруджа“, стартира научната програма.

В рамките на конгреса бяха изнесени 66 научни доклада, разделени в тематични сесии по основните раздели на оториноларингологията - ринология, ларингология, фаринкс, отохирургия, аудиология и отоневрология, онкология, детска оториноларингология и социално значими проблеми в ОРЛ. Гост-лектори от чужбина бяха Prof. Ehab Hanna, Prof. Dusan Milisavljevic, проф. Асен Койчев, Prof. Supinda Chusakul, Prof. Stefano Dallari, Prof. Marc Remacle. Дистанционно, чрез онлайн връзка, в научната програма се включиха също Prof. A. Schreiber и Prof. Ioannis Konstantinidis.

Участие в конгреса, както с интересни доклади обхващащи новостите в УНГ болестите, така и с важни насоки в дискусиите, взеха известните български оториноларинголози проф. Карен Джамбазов, проф. Диляна Вичева, проф. Валентин Стоянов, проф. Николай Сапунджиев, проф. Марио Милков, проф. Диана Попова, доц. Гален Шиваров, доц. Дончо Дончев, доц. Тодор Попов, доц. Тодор Широв, доц. Даниел Петков, доц. Христо Златанов и други.

По време на закриващата гала вечеря, по традиция, управителният съвет на сдружението връчи награди на най-добре представилите се в научната програма лектори – членове на БНСОРЛХГШ. Наградени бяха д-р Иглика Станчева, д-р Мила Асенова и д-р Благовеста Спасова, които получиха ваучери за закупуване на УНГ инструментариум.

По време на ежегодното събитие, което събира най-много УНГ специалисти на едно място, беше проведено Общо събрание на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, на което членовете обсъдиха важни въпроси във връзка с развитието на специалността.

След приети промени в устава на предишното общо събрание и одобрен регламент за предоставяне на финансова помощ на специализанти и млади специалисти по оториноларингология, беше обявена кампанията по набиране на кандидатури. Ежегодно сдружението ще използва 40% от събрания членски внос за подпомагане обучението на младите си членове, които ще имат възможност да разполагат с определена сума за участие в курсове и обучения за повишаване на квалификацията си. Заявленията се приемат до 9 ноември, след което комисия на БНСОРЛХГШ ще ги оцени по предварително зададени обективни критерии.