Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури издадоха от НИМХ към БАН за  част от страната днес.

Според картата на института в Северна България предупреждението е в оранжев цвят, а за централните части на Южна България – жълт. За Пловдивска област предупреждението е за северните общини – Карлово, Сопот, Хисаря, Калояново и Брезово.

Очакванията са утре преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът в повечето райони ще остане от южната четвърт, слаб, в източните райони - до умерен. Температурите ще се задържат високи, преобладаващите максимални ще са между 30° и 35.

Според Meteo Balkans обаче предупреждението за Северна България е с червен цвят, а за Пловдив и Южна България – оранжев. Според тях ще се образува мощна купесто-дъждовна облачност, от която следобед и вечерта на много места ще се развият интензивни гръмотевични бури. 

Има условия за суперклетки със сериозни щети от едри градушки и ураганни пориви на вятъра, като някъде не е изключено процесите да възпроизведат и торнадо. Риск и от наводнения!