Център за подкрепа и личностно развитие - Общински детски комплекс - Пловдив / ЦПЛР – ОДК – Пловдив/ организира подготвителни курсове по български език за деца от Украйна.

Обучението е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН и е подкрепено от Министерството на образованието и науката.

Курсовете са 60 учебни часа и целят да подготвят децата от Украйна за старта на новата учебна година в българските училища. Те ще се проведат в периода от 29 август до 11 септември 2024 г. в основната сграда на ЦПЛР – ОДК – Пловдив на бул. “Шести септември“№193 с учители от образователната институция.

За учебния процес на децата ще бъдат осигурени помагала и материали.

„Мигновено и без никакво колебание откликнах на молбата за съдействие на представителя на Върховния комисариат за бежанците на ООН за провеждането на подготвителни курсове по български език. Въпреки, че в момента е ваканционен период, ще положим всички усилия, за да създадем организация, условия и възможности за реализиране на инициативата.

Смятам, че всяко дете има потребност от подкрепа, а още по-необходима е тя за подрастващите, които са преживели стрес от раздяла с дом, страна, близки и приятели. Ще се радвам да направя така, че децата от Украйна да бъдат приобщени към българското училище по най-безболезнения и приятен за тях начин“, коментира директорът на ЦПЛР – ОДК – Пловдив Озден Мурадова.