Областният управител на Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев отдаде почит за 2 юни в Калофер, като участва в официалната церемония по случай 148 години от смъртта на Христо Ботев, загиналите за свободата и независимостта на България.

Отбелязването на тази значима дата започна с военен ритуал и изнасяне на знамето на Ботевата чета от Национален музей „Христо Ботев“. Цветя и венци бяха положени в подножието на мемориала от името на държавни институции, културни и неправителствени организации, както и от граждани. Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата.

"Днес отдаваме почит към героизма и саможертвата на Христо Ботев и неговите съратници. Техният пример ни напомня за цената на свободата и ни вдъхновява да продължим да се борим за справедливост и независимост. Калофер винаги ще бъде символ на българската борба за свобода и гордост.”, каза инж. Зюмбилев. 


Сред официалните лица, присъстващи на събитието, бяха кметът на община Карлово и неговият екип, председателят на Общински съвет Карлово, общински съветници, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бригаден генерал Маргарит Михайлов, както и стотици жители и гости на Калофер.

Възпоменателното отбелязване на 148 години от гибелта на Ботев бе организирано от Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей „Христо Ботев“, Народно читалище „Христо Ботев – 1869 г.“, СУ „Христо Ботев“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада.