Вчера, в двора на Българския Червен кръст , областният управител инж. Илия Зюмбилев съвместно с Турския Червен полумесец се включи в ежегодната акция по раздаване на пакети с прясно месо за социално слаби и семейства в нужда по случай празника Курбан Байрам.

В рамките на програмата, в която участва турския посланик в София Мехмет Саит Уянък, Мустафа Сарълар член на УС на Червения полумесец, координатори и други членове, посетиха офиса на БЧК в Пловдив, където се срещнаха с областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, Петрония Карамитрева - областен председател на БЧК, Таня Георгиева - директор на БЧК в Пловдив, Ахмет Пехливан - председател на българското представителство на Зеления полумесец и Донка Колева - председател на сдружение Бултиш, където заедно обсъдиха възможностите за задълбочаване на доброто сътрудничество между България и Турция и раздадоха хранителни пакети на нуждаещи се от старчески домове, домове за социални грижи и социални заведения в Пловдив.

„Между България и Турция има много силно съседско приятелство като най-близки съседни държави в НАТО. Вярвам, че сътрудничеството, което имаме съвместно с БЧК и Турския Червен полумесец, може да се развие и не само в сферата на социалните дейности, а и в икономически и културен аспект. Съвсем скоро Пловдив подписа договор за сътрудничество с Чорлу, което дава основите за едно добро развитие на двата региона и вярвам, че България и в частност Пловдив, може да бъде врата за турския бизнес към Европа и света.“ Заяви областния управител инж. Илия Зюмбилев на срещата.

„Българския Червен кръст в Пловдив работи в изключителен синхрон с областния управител на областта инж. Зюмбилев и доказателство за това е, че когато се случиха земетресенията в съседна Турция, пловдивчани бяха най-активните в събирането на помощи. Пловдив е толерантен град.“ – сподели Таня Георгиева, директор на БЧК Пловдив.

„Знаем колко бързо стават бедствията и колко тежки могат да бъдат последствията и в такива моменти, човек разчита предимно на съседи и приятели, така че Турция в наше лице може да разчита на подкрепа във всеки един момент, така както знаем, че и ние можем да разчитаме на вас.“ добави още г-жа Георгиева пред турския посланик Мехмет Уянък.